7/04/2020

BİRKAÇ SEÇME FİLM - 3

                       


Takip ettiğim blog ve hesaplardan oluşturduğum seçme filmler serisinin 3.sü ve sonuncusu ile buradayım :) Listemi bitirdim , yeni bir sayfa açtım,  bakacağım artık. Listemde olan bir önceki filmler şurada ve şurada . Toplam 19 film vardı o iki listede. Şimdi ise   7 film ve 6 kısa film var. Bakalım hangi filmler varmış bu listede :)




KEFERNAHUM - 2018
dram

Zain çok çocuklu bir ailenin 12 yaşlarında ki oğlu.Anne babası tarafından itilip kakılan, okula gönderilmeyen, çalıştırılıp eve katkı sunması beklenen bir çocuk.En sevdiği kız kardeşi zorla bir adama verilince evden kaçar.Sokaklarda kaldığı süre zarfında mülteci Rahil ile karşılaşır ve Rahil onu evine kabul eder.Rahil , Yonas adında küçük bir bebeğe sahiptir.Küçük yaşında birçok sorun ve kötü şartlara maruz kalan Zain , ıslah evine düşer ve  ailesine dava açar.

Film, çekim tekniklerinden olsa gerek (sanki çok anlıyorum,teknik felan  :) )  film gibi durmuyor pek.Yer yer , misal koşma sahnelerinde sürekli sallanan bir kamera varlığını hissettiriyor , bir de durağan eylemler.Bundan olsa gerek fazlasıyla canlı ve gerçekçi buldum.Kurgu izler gibi değil de o hayatların içine gizli kamerayla dalmış ve o gerçekçi hayatları sessizce izliyormuşum gibi.Zain'in yaşadıkları, ailesinin yaptıkları, tüm o hayat koşulları fazlasıyla can acıtıcı. Zaın küçücük bedenine ve yaşına rağmen , kocaman yüreği ile hayata karşı müthiş bir duruş ve isyan sergiliyor.Oldukça etkileyici bir film.


***


PRENSES MONONOKE - 1997
animasyon/fantastik

Ashitaka çok uzun zamandır varlığını kaybettiğine inanılan bir kabilenin prensidir.Kötü bir ruh tarafından ele geçirilmiş bir domuz tarafından kolundan yaralanır ve koluna bir lanet bulaşır.Bu lanet sebebiyle kabilesinden ayrılıp batıya doğru yol tutar.Demir şehre vardığında insanların birbirleriyle savaştığını görür .Öte yandan kurtlar tarafından yetiştirilmiş San ve Demir şehrin hanım efendisi Lady Eboshi arasında bitmek bilmeyen bir savaş vardır.San ormanı korumak ve muhafaza etmek amacını güderken ,Lady Eboshi ormanın ruhunun peşindedir.

Güzel bir anime film, öncelikle onu söyleyebilirim.Sonra insanın katlettiği ormana(ve doğaya)  yapılmış iyi bir atıf.İnsan ormandan (doğadan) o denli uzak ki aslolan gerçeği hırsları yüzünden hep ıskalıyor. Ashitaka üzerinden , insan ve ormanın birbiriyle savaşması yerine bir arada ve birlikte yaşaması gerekliliğine  vurgu yapılıyor.


***



CRY FREEDOM - 1987
drama/tarihi kurgu

Gerçek bir hikaye ve gerçek karakterlerin yer aldığı , etkileyici bir özgürlük arayışı ve direniş filmi. Siyahi eylemci Steve Biko , Güney Afrika'da  1970'li yıllarda maruz kaldıkları ırkçılığa karşı söylemleri yüzünden sistemin denetimi altına alınır.İnsanlarla toplu halde görüşmesi ve düşüncelerini söylemesi yasaklanır ama o yolundan vazgeçmez. Liberal bir gazeteci ve yayın müdürü olan Donald Woods , Biko'nun bazı görüşlerini önceleri tehlikeli olarak bulur. Biko ise kendisini ve insanlarının neler yaşadığını yakından anlayıp bilmesi için Donald Woods ile zaman geçirmeye başlar. Gazeteci de bunu istemektedir.Bu yolculukları sırasında olup biteni artık daha net görmeye başlarken Woods, Biko ile arasında da yakın bir arkadaşlık oluşmaya başlar.Onun fikirlerinden ve Güney Afrika'nın birlikte yaşama fikrinden etkilenir. Sistem ise bu fikirleri olabildiğince yok etmenin  peşindedir. Dünyanın olup bitenlerden haberdar olmasını ise istememektedir. Filmin süresinin biraz uzun oluşu ve yavaş tempoda gidişi yer yer zorlayabilir ama genele bakıldığında bunlar önemsiz kalacaktır.


***



MAQUIA ; when the promised flower blooms - 2018
animasyon/dram

İnsanlardan uzak yaşayan bir topluluktur  lorphlar. Çok uzun ömürleri olan ve asla yaşlanmayan, Hibiol'u  dokuyan,ayrılıklar kavmi.Bir gün insanlar lorphların yuvasını bulur ve burada yaşayanlar farklı yerlere dağılır.Maquia da kendini evinden uzakta bulanlardan.Kimsesiz kalmışken,  yıkılmış bir yerde, öldürülmüş insanların yanında hayatta kalan bir bebek bulur.O bebekte onun gibi kimsesiz kalmıştır. Maquia bebeği alır ve insanların yaşadığı küçük bir kasabaya gelir.Unutmaması gereken ,ona söylenmiş olan şey , sevmemesi gerektiğidir.Çünkü sevdiği zaman yalnızlığa mahkum olacaktır.Bebeğe Erial ismini verir ve ona annelik yapmaya başlar.Bebek onun her şeyi olur.

Duygusal  ve güzel , buruk hislere sebep olan bir anime film.Final sahnesinde de denildiği gibi , " içinde sadece  ızdırap olmayan bir ayrılık" olduğunu gösteriyor hikaye.


***




ZAMANDA SIÇRAYAN KIZ - 2006
animasyon/bilim kurgu

Makoto okula sürekli geç kalan, oldukça sakar, derslerinde pek başarılı olmayan , 2 yakın erkek arkadaşı (chiaki ve kousuke)  ile birlikte sürekli takılan ve beyzbol oynamayı seven genç bir kız.Bir gün zamanda bir karmaşa yaşar.Ne olduğuna önceleri anlam veremez, sonra ise yaşadığı bu karmaşanın sebebinin zamanda sıçramış olmasından kaynaklandığını fark eder. Bunu nasıl yaptığını keşfettiği anda , bu zamanda sıçrama olayını sürekli tekrar etmeye başlar.Önceleri eğlenceli olan bu şey , zamanla farklı ve istenmeyen sonuçlara yol açmaya başlayınca Makoto için işler  değişmeye başlar. Mokoto da yaşadıkları ile değişir elbet.

"Times wait for no one" filmin cümlesi.İlginç,keyifli,güzel ve sonu itibarı ile "nasıl yaa " dedirten bir anime oldu.Chiaki'nin verdiği sözün gerçekleştiğine dair küçücük,minicik  bir son kare nasıl konulmaz,hayret bi şi .Tabi bir de olaylara sebep meşhur tablo sır olarak kaldı :( Ayrıca cadı haladan da şüpheliyim..yoksaaa, olabilir mi ? 😮


***



SOPHIE SCHOLL - THE FINAL DAYS - 2005
dram/savaş

Gerçek bir hikaye ve kişiler.Nazi Almanya'sında "Beyaz Gül" adında nazi karşıtı , şiddet içermeyen eylemler yapan bir öğrenci direniş grubu vardır ve Sophie de bu direnişin üyelerindendir. Sophie,abisi ve arkadaşları hazırladıkları bildirileri üniversite kampüsünde dağıtınca yakalanır.Film bu gençlerin yakalanma, soruşturma,dava ve sonuçlarını anlatan 2 saatlik bir yapım. Etkileyici bir drama.




***



ASKERİN TÜRKÜSÜ - 1959
savaş/dram

2.Dünya savaşı sırasında bir sovyet askerinin hikayesini anlatan film.Ödüllendirilmesi düşünülen asker, ödül yerine evine gitme ve annesini görme izni ister.Komutanları tarafından uygun bulunur isteği ve belirlenen sürede gidip gelmesi istenir.Askerin evine yolculuk hikayesi, dönemin koşulları,insanlarının halleri filmde işleniyor.

Siyah-beyaz filmler tercih ettiklerim değil.Yine de konusu itibarı ile izlemeye aldım ve diyeceğim evet, siyah- beyaz ve bu denli eski filmler kesinlikle ve kesinlikle bana göre değil:) Yeşilçam'ı ayrı tutarım, orada böyle bir kati kesinlik yok ,ama yaklaşmam pek yine de :) . Sinema ve beyaz perde üzerine , ben gibi sıradan izleyici kategorisinde yaklaşmayanlar için değerli olabilir film, bilemeyeceğim o kısımları . Böyle bir iki film daha vardı izleme listemde.Kendi adıma teyit ettiğim gerçekliğim sebebiyle , onları da direk sildim izleme listemden .




KISA FİLMLER

Öncelikle izlediğim bu kısa filmlerin etkileyici ve düşündürücü olduğunu söyleyeyim.Bahsettiği ve vurguladığı şeyler üzerine uzun uzun sohbet konuları çıkar.Bu yüzden hikayelerinden bahsedeceğim sadece.İzlemeden geçmeyin efem :)


LİLA -2014
fantastik / 9 dakika

Bakıp- görmek, görüp -fark etmek , fark edip - hissetmek ve hayal etmek üzerine kurulu bir kısa film.



TOYLAND - 2007
savaş/ 14 dakika

Annesi küçük oğluna, çok sevdiği arkadaşı ve ailesinin (yahudi)  oyuncak ülkesine gideceklerini söyler.Çocuk da buna inanır.Bir sabah annesi onu yatağında bulamaz ve o sabah yahudi aile evlerinden alınıp götürülmüşlerdir.Nazi Almanyasında geçen etkileyici bir kısa film. Çocuğun giymiş olduğu çizgili pijama da dikkatten kaçmıyor.



 VALIDATION - 2007
romantik/16 dakika

Kapalı otopark , onaylama ile 2 saat bedava olunca insanlar onaylanma'ya gider.Karşılarında ki kişi onlara güzel sözler,iltifatlar ve övgüler yağdırır.Bu yer , alış veriş merkezlerinden bile daha çok ziyaret edilir hale gelir. İçinde romantik bir unsur olsa dahi , insanların onaylanma gibi bir ihtiyaç ve ruh hali içinde olduğu gerçeğine tutulmuş muazzam bir ayna var.



THE HOUSE OF SMALL CUBES - 2008
animasyon/ 12 dakika

Alt katını su bastıkça , bir üst katı inşa eden yaşlı ve yalnız bir adam.Duvarlar ve komidinlerin üzeri fotoğraflarla dolu.Kaybedilenler, özlenilenler ve yalnızlık üzerine etkileyici bir kısa film



CURFEW - 2012
dram/ 19 dakika

İntihar etmek üzere olan bir adam.Kız kardeşi arayıp , yeğenine bakmasını rica eder ve o da kabul eder.Dayı ve yeğenin ilk karşılaşması ve tanışması , hayata tutunmak için bir köprü olur.
Afişlerden biri ; human paradox alive  Şarkılardan biri ; sophia,so far



NEXT FLOOR - 2008
12 dakika

Bir masa, etrafında üst tabakadan bir avuç insan, hırs ve aç gözlülük.Tiksindirici ve çarpıcı bir gerçeklik.




***


Sizler neler düşünüyorsunuz? İçlerinden izleyip beğendikleriniz ya da sevmedikleriniz var mı? 




14 yorum:

  1. 'Prenses Mononoke' filmi iyi görünüyor ..., ben de izlemek istiyorum. İzlemenin tadını çıkarın. Endonezya selamlar.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Seversiniz umarım.Keyifli seyirler şimdiden.Bizden de selamlar size

      Sil
  2. Hiç birini izlememiş olamam gerçeği..
    Cry fredoom, sophie school, maquia merak ettim. Konuları ilgimi çekti. Kısa filmler zaten kıcacık onlara da bakmak istiyorum. Teşekkürler:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kısa filmlerin hepsi youtube'da mevcut.Keyifli seyirler şimdiden:)

      Sil
  3. kısa filmlerden bikaç bilmediğim var tenk yuuuu :) lila ve curfew izlemişim :) diğer liste çok iyi tabiiii :) mononoke, maquia ve zamanda sıçrayan kız özellikleee zamanda sıçrayan kız harika :) yaa şeyi de izle yaa prenses kaguya ve kaguyayı çekenin diğer filmleriniii :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. bi şi değil :)
      zamanda sıçrayan kız'ın sonuna bi küçük ilave yapmadan bitirmeyi nasıl yüreği almış senaristin, küstüm ona ,her kimse :)
      sağol deep ...

      Sil
  4. izlemediğim bi liste, zamanda sıçrayan kız nasıl bi film? zaman yolculuklarını severim ama adı biraz yavan geldi :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hoş bir animasyon film.Lise öğrencisi olduğu için kız keşfettiği bu sıçrama olayı ile fazlasıyla şapşik eylemler içine giriyor :) dersler , ilişkiler vs.Sonra bi olgunluk hali geliyor haliyle işler ters gitmeye başlayınca

      Sil
  5. Ahh kefernahum .. kalbimin bir köşesinde halen bir sızı :( Lübnan sinemasını bana tanıtan film , küçük zainin bakışları, oyunculuğu muhteşemdi , özellikle o heybetli duruşu beni çok etkilemişti , nasıl bir çocuk böyle olabilir inanılmaz . Ve evet çok gerçekçiydi sanki belgesel izliyormuş gibi hissetmiştim .

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Öyle sahiden.Benim de izlediğim ilk Lübnan filmi oldu.Zain'i oynayan küçük oyuncunun suriyeli bir mülteci olduğunu okumuştum.Acılara uzak değil malesef :(

      Sil
  6. kefernaum yönetmeninin karamel adlı filmini izleseneee :)

    YanıtlaSil