6/03/2020

BİRKAÇ SEÇME FİLM - 2

                            

 

Takip ettiğim blog ve hesaplardan not olarak aldığım filmleri izlemeye devam ediyorum.Daha önce notlarım içinden 10 filmi izlemiştim.Şuradan " tık,tık " ulaşabilirsiniz o filmlere.


İzlenilenler arasına 9  film daha ekleyerek  , listemi eksiltme yolunda ilerliyorum.



YÜRÜYEN ŞATO - 2004
animasyon/fantastik

Diana Wynne Jones'un aynı adlı kitabından uyarlanmış muhteşem bir japon animasyon filmi. Sophie şapka diken , güzel olmadığını düşünen , sıradan genç bir kız. Howl yakışıklı ve yürüyen bir şatoya sahip büyücü. Bir vesile ile ikisinin yolları kesişir ve Howl'un kalbinin peşinde olan kötülükler cadısı,  Sophie vesilesi ile Howl'a bir mesaj ulaştırmayı kararlaştırır. Kızın karşısına çıkar ve onu büyüyle yaşlı bir kadına dönüştürür. Başına gelenleri anlatamayan Sophie evinden ayrılır ve yürüyen şato'da hizmetçi olarak yaşamaya başlar. Yürüyen Şato'da Howl'un yardımcısı küçük bir çocuk Marukuru ve bir ateş cini Calcifer de yaşamaktadır .Yürüyen Şato'nun sakinleri ilginç,maceralı ve sevgi dolu bir yaşamı deneyimlerler. 

İzlenilmesi şiddetle tavsiye edilmektedir efendim.Hikayesi,karakterler,çizimler ,hayal gücü muhteşem. Pek bi bayıldım kendisine:)


***

PATCH ADAMS - 1998
dram/ komedi-drama

Patch Adams hayatta sorunları olan, uyum problemi yaşayan ve intihara meyilli olan biridir.Bu nedenle kendi rızası ile bir kliniğe yatmaya karar verir.Doktorlardan hiçbir fayda göremezken , orada ki hastalar ile vakit geçirirken düzelmeye ve iyileşmeye başladığını fark eder . Kendisine iyi gelen şeyin ne olduğunu anlamaya başlayınca , iyi bir doktor olmaya karar verir. Tıp fakültesini kazanır ama kurallar ile uyumsuzluğu devam eder.Bu uyumsuzluğu onun en iyi doktor adaylarından biri olduğu gerçeğini değiştirmez.


Kurallar ve prosedürler arasında sıkışıp kalan doktorların , hastalar ile olan bağlarını koparışlarına, insanı merkeze almayışlarına ve sisteme dair eleştirilere yer verilmekte filmde.Ayrıca gerçek bir hayat hikayesi bu film.Bu tür sistem eleştirisi yapan ve insanı neden merkeze almıyorsunuz diye adeta haykıran birkaç film daha izlemiştim.Onlar kadar güzel ve etkileyici bir film bu da.Sadece biraz daha süresi kısa tutulabilirdi gibi geldi. Robin Williams  başrol.



***


ŞAMPİYON - 2018
dram/ spor filmi

Yarış atı Bold Pilot ve onun jokeyi Halis Karataş'ın hikayesinin anlatıldığı, oldukça ses getiren ve reklamları ile sanırım habersiz kalan kişinin çok az olduğu :)  film.

Halis babasının rızası olmamasına rağmen evinden ayrılır ve at yarışlarında jokeylik yapar.Bir at sahibi ile yaşadığı tartışmaya tanık olan Özdemir Atman ,Halis'i çiftliğine davet eder ve gösterdiği iki attan birini seçip jokey olarak çalıştırmasını ister.Halis de uysal ve sakin olan at yerine aralarında tuhaf bir ilişki kurulan hırçın Bold'u seçer. Bold'un anlaştığı tek kişi ise çiftlik sahibinin kızı Begüm'dür.


Hipodrom görüntülerini görüp memlekette ne kadar çok atçı var dediğim filmdir:) yazık günah kardeşim ya, acıyın kendinize birazcık. O atlara da yazık günah ayrıca. Sor bakim bi onlara , yarışmak istiyorlar mı öyle diye. Öte yandan bold-halis-begüm üçgeninde cereyan eden hikaye sıcacık ve dramatik . Atları oldum olası farklı sevdim.Özgürce çimlerde koşan Bold'u izlemek pek bi keyifliydi.Kendisine bol bol maşallah çektim.




***


SERÇELERİN ŞARKISI - 2008
dram

Sıradan insan yaşamlarını ele alan iran filmlerinden.Sade ve yalın.Kerim , deve kuşu çiftliğinde çalışan bir işçi.Deve kuşlarından biri çiftlikten kaçınca fatura Kerim'e kesilir ve işsiz kalır.Maddi imkanları oldukça kısıtlı,ailesini zar-zor geçindiriyor.Üstelik kızına alması gereken bir işitme cihazı var.Kerim de iş bulmak amacıyla şehir merkezine gelir.Kendisini çeşitli işler yaparken bulur ve şehirde ki kaos ve karmaşıklık ,çalışma hayatında olup bitenler  Kerim üzerinde çeşitli gelgitlere sebep olur.Doğru ve yanlış arasında ki tercihler , hayaller ve gerçekler üzerine kurulu bir hikaye.Muhakkak izleyin diyebileceğim türden bir film olmadı.İran sinemasına merak duyanlar için ise diyeceğim , film izleme listenizde bulunsun.



***


YÜREĞİNİN SESİ - 1995
animasyon/romantik


Ortaokul öğrencisi genç bir kız kütüphaneden aldığı kitapları incelerken fark eder ki , kendisinin okuduğu kitaplarda hep aynı kişinin ismi var.Bu merakının peşine düşen kız , yeni yerler,yeni insanlar keşfeder.Onlarla beraber vakit geçirdikçe , kendi hayatı ve düşünceleri üzerinde de yeni keşifler yapar.Konusu çokça bir dikkat çekici olsa da , bu anime için aynı şeyi söyleyemeyeceğim.Durağan ve cansız bir hikaye.Sıkılarak tamamladım filmi.



***


ELEPHANT SONG - 2014
dram


Dr.Greene psikiyatrdır ve meslektaşı Dr.Lawrence'den haber alınamamaktadır.Başına ne geldiğini araştırmak için, onunla en son görüşen hastası Michael ile görüşme yapmaya gelir. Michael sorunlu fakat oldukça akıllı bir kişidir.Fillere karşı garip bir ilgisi vardır. Hemşirenin telkinlerine kulak vermeyen Greene ,Michael ile kedi-fare oyununa dönüşen bir sohbete başlar.

Filmin çoğu bir odanın içinde bu iki kişinin konuşmaları ile geçiyor. Ağır giden bir temposu var.Bu minvalde olan filmlere ilgi duyanlar ya da sorun etmeyenler için tercih edilebilir.  Bunun dışında ki izleyici kitlesi yanaşmayacaktır :) . Sürpriz sonlu bir film,üstelik baya sürprizli.Finali dışında bir aksiyona sahip değil.İzleyin diye tavsiye edeceğim filmlerden olmadı.


***


GÖRÜNMEDEN YÜRÜMEK ; BRONTE KARDEŞLER - 2016
dram

İngiliz edebiyatında önemli yer tutan Bronte kardeşlerin,yazarlığa giden süreçlerine ve yaşam hikayelerine yer verilen bbc filmi.3 kız kardeş , her türlü hatasına rağmen affedilen ve babası tarafından üstün tutulan erkek kardeş, yaşlı bir baba. Kadınların toplum içinde değersiz görüldüğü , yazar olarak yer bulmalarının mümkün olmadığı, sadece köy okullarında öğretmenlik yaptıkları devirler.Hem kadın hem yazar olmak pek güç bir mesele.Temposu ağır ve yavaş ilerleyen bir hikaye.Edebiyat meraklıları ve Bronte kardeşlerle birazcık tanışmak için iyi olabilir.




***

HAVE YOU EVER HAD COFFEE WİTH AN ANGEL ? -2014 
kara: secret love / romance

Senelerdir umutsuzca bir adama aşık olan genç bir kadın, dualarında sürekli fark edilmeyi, sevilmeyi ve gerçek unutulmaz bir aşkı deneyimlemeyi ister.Genç kadının duaları kabul olur ve evinin ortasında ona yardımcı olacak görevli bir melek bulur.Genç kadın , insan adam ve melek adam arasında gerçek aşk sorusu ile kalır.Sonucu en başından belli olan hikaye :) Melek rolünde oynayan adam sevimli ve sempatik, emprees ki 'de yuan imparatoru iken de sevimli halleri vardı ama ben goryeo kralının tarafındaydım :) Filmde esas oğlanın sevimliliği dışında hiçbir şey yok. Esas kız izlediğim en donuk oyuculardan biri, konu ilerliyor ama oturmamışlık hali var sürekli. 5 tane güney kore filmi izlemiştim (şuradan ulaşabilirsiniz  " tık , tık " ) .  Bununla beraber 6 etti.

Ayrı ayrı bölümlerden oluşan 5 bölümlük bir serinin son serisiymiş bu film.



***



VIOLET EVERGARDEN  : ETERNITY  AND THE AUTO  MEMORY DOLL - 2019
animasyon/ anime


Violet protez kollara sahip , mektup yazıcılığı yapan biridir.Üst sınıf ailelerin kızlarını görgü kurallarını öğrenmesi için gönderildiği yatılı bir kız okuluna , burada eğitim gören birine yardımcı olması için görevlendirilmiştir. Violet burada ki herkesin dikkatini çeker.

Güzel ve duygu yüklü bir anime film olmasına rağmen , Violet tarafında bolca eksiklerin olduğu film.Esas kızımız olmasına rağmen hikayesi nedir bilinmiyor. Bunun sebebi de Violet Evergarden'ın bir anime dizi serisi olduğunu , daha sonra bu filmin yapılmış olduğunu ,  filmi izledikten sonra öğrenmiş olmam.Muhtemeldir ki Violet'in hikayesi dizide işlendi. Burada da edindiği mektupçu kız misyonu ile temas ettiği insanların hikayeleri ön planda. Sadece mektupçu kız olarak filmde biliyor olmak yeterli gelmiyor haliyle. İzlemeye niyetli olanlar önce diziden başlasın :)


***



İzledikleriniz var mı içinden ? Tavsiye ettikleriniz ya da beğenmedikleriniz hangileri ?




22 yorum:

  1. Ne çok emek vermişsin. Fanlar için bir hazine bu. Emeğine yüreğine sağlık 😊🤚

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim :)

      Kişiler için beğeni kıstasları değişiyor elbet , konusu itibariyle dikkat çekici olanlar izlendiğinde aynı etkiyi yapmayabiliyor.Hepimiz de işin "bence" sini paylaşıyoruz.En azından fikir sahibi olabilme adına faydalı olacağını umuyorum.

      Sil
  2. Yürüyen Şato benim de favorilerim arasına girdi :) Teşekkür ederim.

    YanıtlaSil
  3. yürüyen şato nefis tabii. ayrıca komşum totoro filmine hastayım yaa :) patch adams da iyi hıhıms :) yüreğinin sesi biricik yaa :) serçelerin şarkısı çok çok güzeeel :) have you ever had coffe çokzeeel :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben hepsine çok güzel diyemedim deep :)

      Totoro da karşıma çok çıkanlardan.

      Sil
    2. bak şimdi şöyle yanii, patch öyle eğlencelik film işte, have you had de oş, amaa yürüyen şato, yüreğinin sesi, serçelerin şarkısı iyi filmler. totoro gözdem :) aklıma ne geldii, atlar demişsin, böyle bir kanada dizisi var, gelmiş geçmiş en sevdiğim dizi oldu, konusu atlar, heartland, bi başlasana, 13. sezona geldii :)

      Sil
  4. şampiyon not aldım bilmiyoduum :) elephant song da bilmiyodum onu da not aldıım :) violet evergarden izlicem ben deee listemde vaaar :) görünmeden yürümek bronte kardeşler heey heycanlandıım nasıl duymamışım bunuuuu saool :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Şampiyon güzel film..ağlamaklı azıcık.

      Jane eyre'in doğumuna tanıklık biraz bronte kardeşler.

      Sil
  5. Bir zamanlar psikolojide bir drama izledimPatch Adams. İzleyeceğim diğer film önerileri. Teşekkür ederim ve Endonezya'dan saygılarımla

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yorumunuz için teşekkür ederim.
      Saygılarımla

      Sil
  6. Şampiyon'u izlemiştim :)

    YanıtlaSil
  7. Sadece Yüreğinin Sesi filmini izledim, pek sevemedim doğrusu. Diğerlerinden de izlemek istediklerim var fakat etkinlik filmlerimiz oldukları için biraz beklemem gerek :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Beğenenlerin sayısı çok olsada ben de sevmedim.

      Sil
  8. Aralarında izlediğim yok ancak adını duyduğum da sadece Şampiyon var. Yakında izleyeceğiz inşallah onu da. :)

    YanıtlaSil
  9. selam takipteyim eğer sen de iadei ziyaret arzu edersen https://duvartakvimi.blogspot.com

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Selam , blogunuzu uzun zamandır takipteyim :)

      Sil
  10. Amanınnn nereden başlasam yazmayaaaa :) Yürüyen Şato ve Bizim için Şampiyon etkinlik filmlerimizden biri. Henüz sırası gelmedi ama hep olumlu yorumlar görüyorum artık gelse de izlesek demeye başladım. Yüreğinin Sesi'ni de geçen aylarda izledim. Çok hoşuma gitmemişti ama güzel sahneleri vardı. Özellikle Baron'un yer alması çok hoşuma gitmişti. :) Hiç bir melekle kahve içtin? i de youtube da görüp izlemiştim. Tatlı bir şeydi :)Violet Evergarden'ı son zamanlarda aşırı çok duyuyorum. Sanırım izlemenin vakti geldi. :) Ne güzel bir öneri listesi olmuş :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim.

      Etkinlik filmlerinize en güzel 2 filmi seçmişsiniz o vakit :) iyi seyirler şimdiden

      Sil
  11. Şampiyonu görünce tekrar izleyesim geldi yaaa *-* çok severim. Bu listede tek izlediğim oymuş. Diğerlerini merak ettim özellikle Yüreğinin Sesi'ni *-*

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Duygu yüklü ve güzel bir film şampiyon.Yüreğinin Sesi benim için geçerli not alamasa da sevip beğenen blogdaşlarım var:)

      Sil