3/30/2020

BİRKAÇ SEÇME FİLM





Takip ettiğim bloglardan ya da hesaplardan merakımı cezbeden ve köşeye not olarak aldığım filmler vardı.İzlenilen kişiler tarafından sevilmiş ve beğenilmiş olan filmlerdi. Hatta bazı filmlerin neredeyse izlemeyeni kalmamıştı  ve tek bir ses olup beğendim diye etiketlenmişti. O filmlere ufak ufak dönüşler yapabilme fırsatı buldum. Bu notlarımın içine fazla kurcalamaktan ötürü birkaç tane film de karışmış olabilir  :) Sanırım listemin çoğunu sadevederin blogundan oluşturdum zira film arşivi ziyadesiyle büyük ve  oldukça geniş bir yelpazeye sahip.


Liste bi hayli uzun olduğu için seçme filmler birkaç seri halinde gelecek muhtemelen :) 10 film ile start veriyorum şimdilik.


JOJO RABBİT - 2019
dram/komedi-drama

Nazi Almanya'sında Jojo adında ki 10 yaşında bir çocuğun en iyi arkadaşı Hitler'dir.Annesi ile birlikte yaşayan Jojo,bir gün evinde saklanmış olan genç bir kızı görür.Kız yahudidir ve Jojo bu duruma öfkelidir.Kızın varlığını kimseye söylemez.Bir tek,  arkadaşı Hitler ile durum muhasebesi yapar .Susmasının karşılığında  ise yahudiler hakkında bilgi almak istediğini söyler evinde ki istenmeyen misafire.


Kendisini Nazi olarak niteleyen Jojo'nun gözünden ülkesine,yahudilere ve etrafında olup biten hadiselere bakışını izlediğimiz film övüldüğü kadar varmış.Yakın arkadaşı Hitler ile olan sahneleri bana bir hint filmi olan Lage Raho Munna Bhai filmini anımsattı.Zira orada ki kahramanımızın da Ghandi ile ilgili bir değişik durumları var.(ki pek bi severek tavsiye ederim.Film hakkında detay için buraya tık, tık )  .Keyifli ve düşündüren bir filmdi .Filmi izlemeden rabbit ne alaka derken,alakayı da görmüş oldum :) Film müziklerini de sevdim ayrıca.Kesinlikle izlenmesi gereken filmler listesine girmiştir nazarımda.


***


RUHLARIN KAÇIŞI - 2001
fantastik/gizem

Küçük Chihiro ve ailesi taşınmak için yola çıkar.Biraz mola verip,durdukları yeri keşfe çıkarlar.Gördükleri bir tünelin içinden geçerler ve ilginç bir kasabada bulurlar kendilerini.Kimsenin olmadığı bu kasabada anne ve babasını kaybeden Chihiro ,kendisini çok ilginç bir dünyanın içinde bulur.

Japon animasyon filmi olan  Ruhların Kaçışı 'nı izlediğiniz zaman ,karakterleri ve dünyayı gördüğünüz de Japon kültürü ile bezeli olduğunu fark edecek ve ben gibi o kültürden bihaber iseniz bi duracaksınız önce:) Karakterlerin isimleri,çizimleri ister istemez bunu yaptıracak size.Bitirdikten sonra birazcık karıştırınca google amcayı filme dair yorumlar ve o kültürün temsil ettiklerini okuyunca,biraz oturacak bir şeyler yerine.İyi de bilmiyoruz işte o kültürü senin gibi  ,sen oradan başla derseniz :) şöyle;

Filmi izlemeye başladım.Yarısına yakın izledim alt yazılı olarak.Sonra ben diyeyim 1 ay,siz söyleyin 2 ay geçti üzerinden. Sonracığma önüme düştü bir şekilde,dur tamamlayayım dedim,Türkçe dublajlı olarak bitirdim:) Bu arada Kore film ve dizileri sayesinde korece normal gelirken,japonca çok kulak tırmaladı :) Filmin o ilk fasıl çok sıkıcıydı ,konuya bir türlü giriş yapamadım.Devamını getiremeyişim de bundan.Sonra ki kısım ise  iyiydi.Sıkılma durumu gözlenmiyor,durum stabil:)

Aç gözlülüğün ve hakkından fazlasını hatta hakkın olmayanı istemenin neye karşılık olduğunu tasvir edişini,  sevgi ve sevgisizliği yansıtışını, doğanın katledilişine yaptığı imgelemeleri  ve özellikle mekan olarak hamamın  seçilmiş olması fikrini sevdim.Bir de vurgulanan bir cümleyi ; İsmini unutma !  Çizimler ise başlı başına olay zaten  .

İşte bunların dışında kalan her şey kültür testi :)

***



ASSASSIN'S CREED - 2016
tarihi kurgu/ fantastik

Callum Lynch küçükken annesinin babası tarafından öldürüldüğüne şahit olan, yetişkinken idam cezasına mahkum olan bir tutukludur.İnfazı gerçekleştirilen Call gözünü başka bir yerde açar.O artık dünya üzerinde resmi olarak yaşayan biri değildir.Gizli bir topluluk olan suikastçıların soyundan geldiği anlaşılan Call'ın ,genetik hafızasına ulaşmak için tesis edilmiş bir yerde,denek olarak kullanılmaktadır.İstenilen şey, elmanın yerini bulmak.

Film,aynı adlı bir video oyunu serisinden uyarlanmış.Aksiyonu bol , bahsi geçen elma da, hristiyan inanışında ki yasak elma:) Birbirine düşman iki tarikat ve paylaşılamayan elma,onun ardında ki asıl niyet,özgür irade kavramı gibi oldukça ilginç bir konu çerçevesinde dönüyor film.Pür dikkat izledim efendim :)

***




SUFFRAGETTE - 2015
dram

1912 İngiltere..Kadınlar çocukları üzerinde hak sahibi değil,çalıştıklarında aldıkları ücretleri kullanabilme haklarına sahip değil, oy hakkına sahip değil..her şey kadınların eşlerinin yani erkeklerin hakkı.Maud Watts çocukluğundan beri çamaşırcı olarak çalışmakta,tıpkı çoğu kadın gibi.Oy hakkını savunan birkaç kadının söylemlerinden etkilenmekte ve yaşadığı hayattan daha iyi bir hayatın düşünü kurmakta.Önceleri çekingen ve ürkek olsada , zamanla yaşadıkları ile birlikte güçlü bir oy hakkı savunucusu olur.

Her türlü yükün altında ezilen,hırpalanan,yok sayılan kadınların mücadelesi ,organize oluşları gerçek bir olaydan esinlenerek aktarılmakta .Film sonunda o gerçekliğe ait görüntüler ve ülkelerin kadınlara oy hakkını tanıdıkları zamanlar gösterilmekte. Güzel ve etkileyici bir film.


***




7.KOĞUŞTAKİ MUCİZE - 2019
dram

7 yaşında ki kızı Ova ile aynı zeka yaşına sahip babası Memo ,Ege'nin bir kasabasında yaşamaktadır.Küçük bir kız çocuğunun ölümünden Memo sorumlu tutulur.Askeri Darbe olup bittiği bir zamanda yaşanan bu olayda Memo'nun masum oluşuna itibar edilmez ve hüküm en başından verilir.

Güney Kore filmi olan "Miracle in cell no. 7" dan uyarlanmaymış film.Film boyunca aile üyelerim ağladığımı fark etmesin diye şekilden şekile girdim.İzleyiciye bu yapılan reva mı şimdik :( Final sahnesi ise bi acayip, mutlu ederken üzdü,üzerken mutlu etti ama her şekilde yine ve yeniden ağlattı.Oynamıyorum ben yaa  ,bana ne  :(



***



AİLE ARASINDA - 2017
komedi

Solmaz ve Fiko 'nun ilk karşılaşmaları yanlış anlama sonucu gerçekleşmiş bir olaydır.Her ikisinin ilişkileri de aynı gün son bulmuştur.Nerede kalacağı konusunda fikri olmayan Fiko'ya, Solmaz kendi bulunduğu yerde  kiracı olabileceğini söyler.Solmaz kızı Zeynep ve arkadaşı behiye ile aynı çatı altında kalmaktadır.Zeynep ile evlenmek isteyen erkek arkadaşının ailesine , Fiko baba olarak tanıtılır ve işler farklı mecralara kaymaya başlar.


Oldukça eğlenceli ve komik , hoş vakit geçirten, sesli sesli güldürten bir film :) Üstelik aile kavramının kan bağı ile sınırlı olmadığını da ortaya seren bir hikaye.



***



HIDDEN FIGURES - 2016
dram/tarihi kurgu

Nasa da çalışan 3 matematikçi kadın. Katherine , Dorothy, Mary .İşlerinde çok iyi olmalarına rağmen hem kadın olmalarından ötürü hem de renklerinin farklılığından ötürü çift yönlü ayrımcılığa uğrarlar.Her şeye rağmen çalışma azimlerinden ödün vermezler ve bulundukları konumda en iyisi olma yolunda ilerlerler. Amerika'nın uzaya insan gönderme projesinde her biri pay sahibidir.

Filmde ki karakterler gerçek hayattan.Bu 3 başarılı kadının hayat hikayelerinden yola çıkılarak hazırlanan kurgu film oldukça hoş.Keyifli ve güzel  olan filmde ,karakterleri canlandıran oyuncuları da  sempatik buldum.Pek bi yakışmışlar filme.


***



BAKEMONO NO KO (ÇOCUK VE CANAVAR) - 2015
fantastik/aksiyon


9 yaşında ki Ren annesinin ölümü ile yalnız kalır.Babası onlardan ayrı olduğu için ,bu süreçte babasına da büyük öfke duyar . Akrabaları tarafından kendisine bir hayat biçilmek üzereyken evden kaçar. Sokaklarda bir başına iken Kumatetsu adında ki bir canavar ile karşılaşır. Kumatetsu , kendisiyle gelmesini ve çırağı olmasını teklif eder. Hayvanlar ülkesinde yapılacak  liderlik yarışı için bir çırağa ihtiyacı olduğunu söyler.Ren önce korkar sonra da  kabul eder.


Japon mitlerinin izlerinin  olduğu bir animasyon film yine  fakat başlangıçta ufak bir tarif ve bilgi paylaşımı yapıyor.Bu da sizi hikayeye hazırlıyor.Kumatetsu ve Ren'in adeta kedi-köpek gibi oldukları bir hikayede yalnızlığın sancıları ve sevginin meydana getirdiği değişimler güzel işleniyor.Biraz konudan konuya atlama gibi durumlar da mevzubahis.Filmin ana ekseni yer yer kayıyor haliyle sonra yine sevginin iyileştirici gücü.



***



YOUR NAME - 2016
dram/fantastik


Mitsuha kız kardeşi ve büyük annesi ile bir kasabada yaşayan,babası kasabanın valisi olan ve bulunduğu yerde yaşamaktan hoşlanmayan,Tokya da yaşama hayalleri kuran   genç bir kızdır.Taki ise Tokyo da yaşayan ,okul ve iş yaşamını bir arada götüren genç bir adamdır.Her ikisi uykudan uyandıklarında farklı ve karmaşık duygular hisseder ama ne olduğuna anlam veremezler.Arkadaşları,onların garip davranışlarını anlatmaya başlayınca ,rüyalarında birbirlerinin yerine geçtiklerini ve gördükleri şeylerin gerçek olduğunu anlarlar.

Fantastik filmlerde en sevdiğim unsurların hemen hemen hepsini alıp bu animasyon filmin içine koymuşlar.Bir tutam secret garden, bir tutam the lake house,bir tutam mitoloji ve romantizm..aksiyonu da var..daha ne olsun :) oldukça güzel ve keyifli bir animasyon film.Müzikleri de şahane,pek bi sevdim.Fazlasıyla geçer not aldı benden.



***



ÇİZGİLİ PİJAMALI ÇOCUK - 2008
uyarlama/drama

8 yaşında olan Bruno asker babasının terfi alması sonucu annesi ve kız kardeşi ile birlikte evlerinden taşınırlar.Yeni evlerini sevmez ,üstelik burada oynayacak arkadaşlar da yoktur.Penceresinden baktığında biraz uzakta garip giyimli insanlar görür ve oranın bir çiftlik olduğunu düşünür.Merakına yenik düşen Bruno çiftlik sandığı yere gider ve 8 yaşında ki Shmuel ile arkadaş olur.

2.Dünya Savaşı Almanya'sı ,bir yahudi toplama ve yok etme kampı ,küçük bir çocuğun gözünden ve iki küçük çocuğun arkadaşlığı üzerinden anlatılıyor. John Boyne'nin aynı adlı romanından uyarlanmış olan filmin temposu biraz ağır.Tariflenen kamp ise gerçekte var olmuş olan bir kamp.Final sahnesi ise fazlasıyla dramatikti.


***



Sizler ne düşünüyorsunuz  filmler hakkında? İzledikleriniz hangileri ?



3 yorum:

  1. çocuk ve canavar, aile arasında, suffragete, bunları not aldım, izlerim, özellikle ilkini :) jojo, your name, ruhların kaçışı, çizgili, hepsi sevdiklerim :)

    YanıtlaSil
  2. Yorumunuz için teşekkür ederim.

    YanıtlaSil