11/14/2020

KINA TAŞI


Her kültürde farklı manaları içerir kına. Manalar bir köşede dursun, her şeyde olduğu gibi kınayı da süslenmek için kullanır kadınlar, doğamızda var neticede:) . Kokusu herkese hitap etmeyebilir ama kırmızı ve süslenmiş eller çoğu kez cazip gelir

Klasik kına yakma şeklimiz nedir?

Avucun ortasına yuvarlağı kondurur, parmaklarımızı da uçlarından yarıya kadar ,önlü arkalı kınalarız. Bizler böyle yaparken Hintli Kadınlar gelip aklımızı çeldiler, nasıl çelinmesin ki? Çok ince işçilik isteyen mehndiler artık bizde de popüler ama hala kendi geleneğimiz ağırlığını hissettiriyor. Özümüzü kaybetmeyelim , yeniliklere de hemen burun kıvırmayalım. Kamu spotu da yaptığıma göre tekrar kına mevzusuna dönebilirim:)

Kınanın kültürümüzde ki yeri şu şekilde ;

-kurbanlık hayvana kına yakılır, Allah'a kurban olsun diye
-gelinlik kıza kına yakılır,yeni kurduğu ailesine kurban olsun diye
-askere gidene kına yakılır,vatana kurban olsun diye


Kurban ; yakınlaşmak, yakınlık  manalarını içeriyor. Şimdilerde ise içi boşaltılmaya çalışılıyor..

Toz şeklinde, bitkiden elde edilen kınanın aksine kına taşından dem vuracağım. Aslına bakarsanız kına taşı dediğim şey, bizim taktığımız isim:) Taşın üzerinde ki benekler mühim olan. Öyle her benekli taş, kına taşı olmuyor. Beneği de, rengi de farklı bu taşın

Bu taşı bulduktan sonra yapacağınız iki şey var. Birincisi küçük bir taş parçası bulmak, ikincisi taşı ıslatabilmek için birazcık su. Su bulunmazsa işe yarar başka bir şey var ama söylemeyeyim şimdi, ekşitmeyelim yüzleri :)

Küçük taşı ıslatacağız , sonra da kınanın olmasına sebep olacak kına taşında ki beneklerin üzerinde dairesel hareketler yaparak kınayı oluşturmaya başlayacağız. Birkaç kez bu işlem yapıldığında kınamız taşın üzerinde hazır demektir. Onu elimize alacağız ve şekil vermeye başlayacağız. Bir müddet kuruyacak , ellerimizi yıkayacağız ve ellerimiz kınalandı.


işte böyle




Şu var ki, bu kınanın ömrü birkaç saat. Yaz sıcağında olsa idi biraz daha uzun ömürlü olacaktı ve rengi biraz daha koyu. Kar ve yağmur yemiş kına taşından ancak bu kadar verim alınabiliyor. Birde öyle çok miktar kına elde etmek mümkün değil ama ellerimiz kınalandı mı? kınalandı...daha ne olsun:)


***
-2018 Kasım, köyümüzden-

10 yorum:

  1. Kına yakacağız diye her taşa, her bitkiye de koşmamak lazım tabii :) Bu da kamu spotuna benim katkım :) Olmadık yere zehirlenmeyelim :) Bu bilgiler aslında kırsalda hâlâ çokça var, etkileşim kurdukça geleceğe akıp gidecek. Yoksa bu gidişle tıpkı bu taşlı kına gibi göz açıp kapayana dek kaybolacak :) Farkına varmadan bir kamu spotu daha yaptım sanırım :) Demek ki çok "kamu spotu" günümdeyim :) Neşeli sevgilerle :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Güzel kamu spotları ama :)
      Kardeşim bu yaz kızlarının eline yaktı kınayı bu taştan,cimcimeler nasıl da mutlu oldular :)
      Aktarılma geleneği sekteye uğradığında kaybolup gidecek ne yazık ki:(

      Misal bu gün haberlerde Çinlilerin ülkemize(şehri unuttum) kehribar taşı için geldiklerini yazıyordu.O bölgenin insanları oldukça kıymetli olan bu taşı ateş tutuşturmak için kullanıyorlarmış hep .Unutulan bir bilginin neticesidir bu demekten alamadım kendimi.

      Sil
  2. heeeey çokzel yazı saool, bu geleneği duydum, artvin köylerindeymiş sanırımsam sankiii :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hala geleneğin korunduğu yerler var tabi ama sanırım koruma altına alınacak düzeyde şimdilerde.Bebeğin cinsiyet partisi diye tuhaf şeylere denk geliyorum şimdilerde,kuleler ışıklandırılıyor falan :)

      Teşekkürler deep 😊

      Sil
  3. Ben ilk defa böyle birsey duyuyorum sayenizde. Ilginc gerçekten. Dener miyim hayir, kendi kınamı bile az yaktirmistim:) ama yine de ilginç bir bilgi.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bazı yerlerde elin ve ayakların tamamı kınalanıyor:) Bu şekli degil ama kibar ve makul ölçüde olanı seviyorum ben :)

      Sil
  4. Kültürü bilmek ve anımsamak adına değerli bir paylaşım, teşekkür ederim. 🙏

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kıymet verdiğiniz için ben teşekkür ederim.

      Sil