10/18/2019

SATRANÇ (KİTAP)





Kitap hakkında arka sayfalardan;

Bir gemide tamamen rastlantı sonucu karşılaşan üç kişi, yani yeni dünya satranç şampiyonu Mirko Czentoviç,sıradan bir satranç oyuncusu olan anlatıcı ve bir zamanlar çok usta bir satranç oyuncusu olan , ama hayli zamandır satrançtan uzak kalmış bulunan Dr.B. , öyküdeki "duyulmadık olay"ın aktörleridir. Ancak   "duyulmadık olay" şimdiki zamana ait değil,fakat geçmiş zamana aittir.



Kitapla ilgili ,kitabın arka sayfalarından birkaç bilgi ;

-Satranç, Avusturyalı yazar Stefan Zweig'in ölümünden hemen önce tamamladığı birkaç düz yazı metinden biridir.

-Metnin en baskın özelliklerinden birisi ise mimari kurgusunun bütünüyle Zweig'in uçsuz bucaksız diye nitelendirilebilecek psikolojik analiz yeteneğini ve gücünü temel alması.




***

77 sayfadan oluşan kitabın kahramanlarından ikisi olan Dr.B ve Mirko Czentoviç hayli dikkat çekici ve merak uyandırıcı karakterler.Satrancın bir oyun olmaktan çıkması ve karakterlerin ruhsal değişimlerinin yansımaları bi hayli ilginç.





ALTI ÇİZİLİ SATIRLAR

Hayatım boyunca tek bir düşünceye saplanıp kalmış,monoman insanların her türü hep dikkatimi çekmiştir,çünkü bir insan kendini sınırladığı ölçüde sonsuzluğa da yaklaşmış demektir; özellikle dünyaya sırt çevirmiş gibi gözüken bu tür insanlar, özel malzemeleriyle kendilerine karıncalar gibi tuhaf ve gerçekten bir defaya özgü küçük bir dünya modeli inşa ederler.

***

Bunun adı,düşünülebilecek en ustaca izolasyonu sağlamaktı.Bize hiçbir şey yapmadılar - sadece bizi en mutlak anlamdaki hiçliğin içerisine yerleştirdiler,çünkü bilindiği gibi dünyada hiçbir şey insan ruhu üzerinde hiçlik kadar ağır bir baskı uygulayamaz.

***

Fakat kitapla birlikte cehennemime geri döndüğüm  an,ne andı !Sonunda yalnızdım ve artık asla yalnız olmayacaktım!



Kitabı okumadıysanız şayet yazının bundan sonrasını okumayın !!!

!

!

!

Dr.B 'nin Nazi tecridinde yaşadıkları,satranç zehirlenmesi diye tanısı konulan hastalığı ve aşamaları,keza Mirko ile olan müsabakasında yeniden nükseden hastalığı ve durumun farkına  varıp vazgeçiş anına kadar işlenen süreç şahane olsa da hikayenin bıçak gibi kesilip bitmesi ister istemez "hooppp,eeeeee,bu kadar mı  ??? " diye kala kalmama sebebiyet verdiğinden ,kitap koca bir eksiklik hissi oluşturdu.Buna rağmen Dr.B tamamlanmış olarak yer etti bende

Öte yandan Mirko'nun hikayesi Dr.B gibi tatmin edici olmadı,karakterin tamamlandığı hissine erişemedim.Oysa Dr.B kendini istemeden satranca dahil edince sarf ettiği  "Bu ,1922 de Piest'any'deki büyük turnuvada Alehin'in Bogolyubov'a karşı kurduğu oyunun neredeyse aynı" sözü yüzünden, okuyucu olarak daha fazlasını beklemiştim.Belki bir miktar Mirko'nun burnu sürtülsün isteklerine bürünmüş de olabilirim:) Velhasıl en başa döner isem ,o bıçak gibi hikayenin kesilip bitmesi tüm bu hislere sebep olan.





Hiç yorum yok:

Yorum Gönder