3/22/2022

MİNİ DİZİLER 2



Merhabalar blogcum..arayı açtık mı biraz dersin ? Şu aralar pek zaman ayıramıyorum , bir de karın coşkusuna fazlaca kaptırmış olacağım ki gripli günler geçiriyorum .Olsun ama ne güzel yağdı bu sene kar İstanbul'a :)

Listemde duran mini diziler vardı, onları çıkardım aradan biraz. Daha önce paylaştığım mini dizilere şuradan ulaşabilirsiniz. Burada ise 3 bitmiş 1 yarım bırakılmış mini dizi var. Mini dizi yarım mı bırakılırmış hepi topu birkaç bölüm demeyin, bıraktım işte :)




LITTLE DORRIT ( 2008)
drama


Charles Dickens'ın aynı adlı seri romanına dayanan 14 bölümlük BBC mini dizisi. İlk ve son bölüm yaklaşık bir saat, diğer bölümler ise yaklaşık yarım saat sürüyor. Yakın zamanda Pride and Prejudice ( evet, yeni filmler izleyemiyorum ama bu havalarda göz bebeklerim olan filmlere geri dönüşler yapabiliyorum :) LOTR çıkardım aradan misal yine ve yeniden, ohh miss..HP'ye de sararım  bu grip döneminde kesin :)  ) seyredip hızımı alamayınca başladım diziye. Mr.Darcy rolündeki  Matthew Macfadyan bu dizide Arthur Clennam rolünde. 


Marshalsea borçlular hapishanesinde doğan bir öksüz Amy Dorrit (little dorrit). Tüm ilgisini ve sevgisini babasına adamış. Clennam evinin sahibesinin yanında, babasından gizli çalışmaya başlar Amy. Ev sahibesi geçmişten gelen bir bağ yüzünden kızı yanına almış. Çin'den babasının ölümü ile evine dönen Arthur , babasının ölüm döşeğinde söylemeye çalıştığı ama söyleyemediği sırrın peşine, bu vesile ile de Amy'nin peşine düşer.


Dizi atmosferi ve sürekli merakta bırakan, ardı sıra gelen sırların sonucu nereye varacak hissiyatı ile izlettiriyor kendisini ama ağır aksak ilerliyor biraz. Her bir karakter birbiri ile ustaca bağlanıyor fakat çok müthiş sırlar açığa çıkacak hissi pompalanırken vadedildiği gibi sonuçlanmıyor ne yazık ki. . Öte yandan bazı karakterlerin ( ki esas karakterler bunlar) duygusal gelgitleri, ruhsal çalkantıları , karmaşık iç dünyaları tertemiz yansıtılmış. Bu denli ince ve hoş iş nadir bence. Döneme dair pek çok şey de öğrenmek mümkün diziden, borçlular hapishanesi çok enteresan bir konu mesela. Dönem dizilerine ilgi duyanlara önerilebilir.


***



CHERNOBYL (2019)
trajedi

5 bölümden oluşan mini diziyi uzun zamandır izlemek istiyor ama bir şekilde öteliyordum. Sanırım dünyada yaşanan kriz bu öteleme işine bir dur dedirtti ve oturup izledim. Bu denli dehşete düşüren bir dizi sanırım izlemedim. Gerçek bir hadisenin konu alınmış olması da bu hissiyatı kuvvetlendiren elbet. Dizinin konusuna dair seçilmiş renkler ve arka fonda sizi sürekli geren bir müziğin varlığı da çarpıcı olan bu diziyi çok daha farklı bir noktaya taşıyor.


Kazanın oluşuyla hikaye başlıyor ve neler yapıldığı, yapılmaya çalışıldığı, tüm o siyasi kaos ve makam meraklısı insanların varlığı, olayın nasıl gerçekleştiği ve nasıl sonuçlandığına dair akan süreç ve en sonda olayın içinde olan kişilerin gerçek resimleri ve başlarına gelenlerin anlatılması chernobyl'i dizi olmanın çok ötesine taşıyor. Etkileyici ve sarsıcı bir hikaye.


***



A CHRISTMAS CAROL (2019)
drama

Charles Dickens'in eserinden uyarlanmış 3 bölümlük BBC dizisi. Ebenezer Scrooge sevimsiz bir insan, Noel'e de gıcık. İnsanların kutlamalarına bile tahammülü yok. İş konusunda para odaklı ve insanlara ne olduğu umrunda değil. Ortağı Jacob Marley  bir senedir ölmüş ve Noel yaklaşırken huzursuz mezarından bir amaç doğrultusunda , uyarıcı olarak  Ebenezer'i ziyarete gönderiliyor. 


Hristiyan inancına dair motifler ile örülmüş hikaye Ebenezer'in ne iken ne olduğu kurgusunu izlettiriyor bize ve mutluluğun ne olduğunu. Renkler soğuk ve karanlık, tıpkı Scrooge gibi :) seviyorum böyle uyumlu şeyleri. 




***



11.22.63 (2016)
bilimkurgu


Stephen King romanından uyarlanmış 8 bölümlük mini dizi.4 bölüm izleyip artık yeter deyip bıraktığım dizi oluyor kendisi.


1960'a açılan bir kapının varlığından haberdar edilen Jake , Kennedy suikastini önlemek amacıyla geçmişe yolculuğa çıkar. Onu bu kapıdan haberdar eden arkadaşı amacına ulaşamadığı için topladığı tüm verileri Jake'e verir ve görevi onun sırtına yükler. Geçmiş yolculuğundan vazgeçecekken sevdiği bir dostunun çocukken yaşadığı trajedi onu vazgeçirmekten alıkoyar. Önce orada bir düzenleme yapacak sonra suikasti önlemek için çalışacaktır.


Başta ilginç ve ilgi çekici gelen dizi aşk dizisine dönünce , başlarım aşkınıza deyip diziyi bıraktım :) Baya öveni var dizinin , söylemeden geçmeyeyim. Bu yüzden almıştım listeme zaten ama ya ben uygun modda değilim ya da abartı bir övme durumu mevzubahis. İlk iki bölümdeki ilgi ve merakı 3 ve 4.bölümde yerle bir ettiler sağ olsunlar. 4.bölümü bitse de kapatsam şeklinde izledim. Gerisini de getirmedim.

8 yorum:

  1. Chernobyl' in yarısını izlemiştim, etkileyici gerçekten. İlk dizi ilgi çekici görünüyor. Sondaki diziye yazık etmişler o zaman. Her şeye gereksiz aşk hikayesi konması beni sinir ediyor, usturuplu olsa yine takmam da malum günümüz aşk filmleri.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. BBC roman uyarlamalarını seviyorum ben :) bir miktar ağır akıyor olmaları da rahatsız etmiyor bu yüzden. bu diziyle ilgili tek sıkıntım aşırı beklenti pompalanması yoksa açığa çıkan sırlar tatminkar olabilirdi.

      sondaki diziye gelince, izlediğim sitede 5.bölüm yorumlarında ben gibi benzer dertten muzdarip olanların yakınmaları devam ediyordu :) hiç almayayım dedim ve bıraktım :)

      Sil
  2. hımmm sondakini izlemedim sadece, izlemesemmiki, king romanları iyi olsa ds filmleri dizileri hep eh işte oluyor ama yine de izleniyor, carol, çernobil, ikisi de iyii, dorrit ah ya yaşasın ingiliz klasikleri, şey de var bak, oliver twist, 2007, bbc :) geçmiş olsun bir de hadi bahar geliyor bol bol doğa gez de bize anlat ve foti çek :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. King'in ilk kez büyük bir hevesle kemik torbası kitabını almıştım okumak için, onu da tamamlayamamış ve ortasını biraz geçince bu ne yaa deyip köşeye koymuştum :) hadi bir miktar tolare edeyim bunu zira yaşım fazlaca gençti o vakitler :) ama nasıl bir iz bıraktıysa daha da alıp okumadım kitaplarını.

      Dizi beni sarmadı yaa :( ama dediğim gibi çok öveni var , ehh işte de diyemedim , devam etseydim der miydim bilmiyorum, varmıyor elim dizinin geri kalanına :)

      bence de yaşasın ingiliz klasikleri :) ara ara kurcalıyorum neler çekilmiş diye, oliver de girsin sıraya o halde :)

      Teşekkür ederim :) bırrr yapan soğuklar geçsin bi kısmetse bahar ile kucaklaşmaya gidelim :)

      Sil
  3. İzlediğim diziler değil ama önümüz Ramazan, sanırım bol bol film ve dizi izlemeye başlarım:)

    YanıtlaSil
  4. Dizi izleyecek fazlaca vaktim yok ama bilgilendirmeler için teşekkür ederim

    YanıtlaSil