9/19/2023

DOĞA BELGESELLERİ

 



Birbirinden güzel ve yetenekli kuşlar çılgınca dans ediyor. Sevimli bir yunus  eğitimlerden kaytarmaya çalışıyor. Ondan aşağı kalmayan sevimli bir fil  ise komşularıyla saklambaç oynamak için bi hayli ısrar ediyor.


Tek bölümden oluşan üç şahane belgesel film.   Kuşlarla Dans, Yunus Resifi ve Fil 



 DANCING WITH THE BIRDS ( KUŞLARLA DANS )

Yeni Gine


Birbirinden renkli ve şahane kuşların yine birbirinden ilginç, dikkat çekici ve şaşırmaya sebep olan dansları belgeselin içeriği. Kur yapmanın ne denli zor ve maharet isteyen, oldukça mühim bir mevzu olduğunu en ince ayrıntısına kadar gösteriyorlar. Mükemmel bir şapşiklik örneği  olan danslar :) tebessüm etme garantili . 


Belgeselde bahsi geçen muhteşem dansçı kuşlar :)


  • Büyük cennet kuşu
  • Saksonya kralı cennet kuşu
  • Sivri gagalı cennet kuşu (black sicklebill)
  • On iki telli cennet kuşu ( twelve wired bird of  paradise)
  • Alev çardak kuşu (flame bowerbird )
  • Macgregor çardak kuşu ( macgregor bowerbird)
  • Guyana kaya horozu ( guianan cock of the rock )
  • Mızrakkuyruklu manakin ( lance tailed manakin
  • Karola parotya cennet kuşu( Carola's parotia )

Her biri fevkalâde olmasına rağmen gönlümü en çok macgregor çardak kuşunun çeldiğini söylemeliyim çünkü her ne kadar yaptığı her şey kur yapma sanatında mükemmelliği yakalamak olsa bile  çardağını hazırlarken verdiği emek, sabır takdire şayan.  7 senesini vermiş misal upuzun ve gösterişli, süslü mü süslü çardağını yapmak. Neden ? Sevdiceği gelsin diye. Yuvayı dişi kuş yapar tezini gagasının hakkıyla söküp attı zihnimden. Tabii böylesi bir mükemmellik nazar boncuğu mahiyetinde uyuz bir huya sahip. Ağzı açık bırakacak türden ama onu demeyeceğim, merak edin :) 


Bu arada kuşlarda dikkatimi çeken şeyin tüm emeği verenin erkek cinsler olduğu, en parlak , en alımlı , en gösterişli , en süslü ve renkli olanın yani hep en bi en olanın :) erkek cinsi olduğu gerçeği. 


Ayırdığınız vaktinizi güzelleştirecek bir belgesel. Okan Bayülgen'li dublaja da sahip ayrıca. 




*****




DOLPHIN REEF ( YUNUS RESİFİ )

Polinezya Adaları


3 yaşında , sütten yeni kesilmiş bir  şişe burunlu  yunus olan Eco'nun annesinin eteklerinden ayrılma ve kendi başının çaresine bakma zamanı gelmiştir. Yetişkinliğe doğru adım adım ilerlerken öğrenmesi gereken çok şey var bu sevimli yunusun. Annesi hiçbir detayı atlamadan yavrusunu geleceğe hazırlıyor ve sevimli yunusumuz çocukluk çağlarının alışkanlıklarından öyle kolay kolay vazgeçmek istemiyor.


Başrolümüz Eco ve annesi olsa da mükemmel ve göz alıcı bir eko sistem olan resifin diğer sakinleriyle de tanışıyoruz. Resif temalı çok belgesel izlediğimden bildiğim, aşina olduğum canlılar da vardı ama  onların daha önce tanık olmadığım başka yanlarını öğrendim. Misal mantis karidesi an itibari ile elinden toz bezi düşmeyen teyze seviyesine yükseldi :)


Öte yandan Kambur Balina Morea ve yeni doğmuş yavrusu da hikayenin yan başrolü. Eş zamanlı olarak bir anne - yavru hikayesi daha var.


Muhteşem canlılar ve renkleri ile hayranlık uyandıran su dünyasına açılmış hoş bir kapı bu belgesel. Alt yazılı izledim ben, seslendirmesini Natalie Portman yapmış, çok keyifli ve eğlenceli bir seslendirme hem de. Fakat sonra dublajlı halini de gördüm farklı bir sitede. Her iki dil seçeneği de mevcut yani belgeselin.



*****



ELEPHANT

Okavango Deltası


Deltanın su döngüsü değişim halinde. Yılın bir bölümü bol suyun verdiği bir zenginlik bir bölümü ise çekilen suyun ardında bıraktığı kuraklık. Bu deltada yaşayan onlarca canlı kuraklığın ayak sesleri gelmeye başladığında uzun bir yolculuğa hazırlanıyor. Kalahari filleri de onlardan biri. 40 yaşındaki Shani ve ailenin en küçük üyesi Jomo , Shani'nin oğlu,  sürünün lideri Gaia öncülüğünde zorlu ve tehlikelerle dolu,  uzun bir göç yolculuğuna çıkıyor.


Ergenliğe giren erkek fillerin sürüden ayrıldığı, kız kardeşlerden ve yavrularından oluşan kocaman bir fil ailesi Gaia'nın ailesi. Fillerin davranış biçimleri, ailelerini koruma ve yetiştirme biçimleri çıktıkları yolculukta yaşadıkları olaylar üzerinden anlatılıyor, üstelik keyifli bir dış ses eşliğinde. Hayranlıkla, ilgiyle , yer yer tebessüm ederek ve bir miktar hüzünle izledim belgeseli. 


Fillerin bu denli ilginç ve şahane olabileceklerini düşünmemiştim hiç. Kesinlikle izleyin .


____________
edit büdüt : şahane, muhteşem kelimelerini çok bi çok kullanmışım, okurken farkettim:) o kadar çok beğenmişim yani ...

12 yorum:

  1. Belgesellerle canlıların dünyasına girmek ne güzeldir, beyniniz canlanır, bilgi dağarcığınız zenginleşir, duygularınız eğitilir. Hele çocuklar ve gençler için şahane bir etkinlik.
    Şahane sözcüğünü özellikle sizin için kullandım. Hiç de fazla değildi. Öyle hissedilmişse öyle denir tabii.
    Sevgiler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim :) Duyguların eğitilmesi diye ne güzel dediniz, kesinlikle öğrenilecek çok şey var onlardan. İnsanın kaotik yaşamı çoğu şeyi göz ardı etmeyi ya da köreltmeyi beraberinde getiriyor. Fakat, bizim dışımızda kalan canlılar nesiller boyu aynı bağları birbirleri arasında koruyup muhafaza ediyor. Onların davranışlarını keşfediyor olmak keyifli kesinlikle.
      Benden de sevgiler....

      Sil
  2. Hepsi ilgimi çekiyor ama öncelik kuşlar belgeselinde olacak. :)
    Çok keyifli bir yazı olmuş. Teşekkürler <3

    YanıtlaSil
  3. oleey teşekkürler, doğa belgeselleri, özellikle su altı ilgim :) human planet ve tiny world yanına koyayım listede :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok minnoş bunlar :) keyifli seyirler şimdiden

      Sil
  4. Büyük ekranda belgesel izlemek istediğinizde kuşlar ve bukelemunlar mükemmel oluyor yaradana hayran olmamak mümkün değil :) macgregor çardak kuşu youtube baktım gerçekten çok yetenekli baya emek veriyor kur yaparken =))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hem renkleri hem yetenekleri hem de davranış biçimleri kesinlikle hayranlık uyandırıcı. Macgregor hem mimar hem mühendis hem de peyzajcı, bir gaga bir sürü yetenek :)

      Sil
  5. Ben belgesel hiç sevmem ama kocam ve oğlum da pek seviyorlar. Önereyim de kocam kesin izler. Sağolun. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Keyiflli seyirler olsun o halde eşiniz ve oğlunuza Zorla seyrettirdiğim yeğenim bir noktadan sonra kendi rızası ile izlemeye devam etti :)

      Sil
  6. dolphini izleyip şimdi yazdım bloga yaa ama nefis bir belgeseldiii :)

    YanıtlaSil