11/06/2020

BİRAZ FİLM

 


Baya bir vakittir film izlemiyordum.Daha doğrusu izleyemiyordum.Konusu dikkatimi çeken bir şeyler bulamamış olmam da sebeplerden biri.Konuyu bulmuş olmam filmi güzel kıldı mı peki? 


Görelim bakalım bi :) 


AGORA - 2009

romantik/dram

Bilinen ilk kadın astronom, matematikçi ve filozof  Hypatia'nın merkezde olduğu film .İskenderiye Kütüphanesinde dersler veriyor.Şehirde paganlar üst sınıf, Yahudiler bir miktar öyle, Hristiyanlar ise çoğunlukla fakir , üstelik sayıları hızla artmakta. Sınıfsal farklılıklar, siyaset, din merkezli sorunlar ve kaosa doğru sürüklenen bir şehir. 


Kendisini bilime adamış ve evlilik tekliflerini bu sebepten gündeme bile almayan bir kadın.Tüm o sorgulamaları, azmi, delice bir tutkuya dönüşen çalışmalarını ve heyecanını izlemek güzeldi, totosunu görmek dışında. 

Şehir meydanında paganlar ve hristiyanlar kendi inançlarını savunuyor birbirlerine karşı. Konuşma, tartışma kültürü vs iyi hoş derken, o zamanın da şimdi içinde bulunduğumuz çağında tek ve en büyük sorununun farklı inançlara sahip olmanın olmadığını teyit ediyor film. Sorun,  konuşma ve tartışmayı beceremeyen insan yığınlarının kimi zaman siyaset kimi zaman din adı altında birbirlerine hücum ediyor olması. Kendi inançlarını, değer yargılarını  anlatırken, karşısındakinin inancı ve değer yargıları ile  alay etmesi, aşağılamaya çalışması, hassasiyetlerine ve değerlerine  fütursuzca saldırması. O günde bu gün de değişen bir şey yok anlayacağınız.


***


KÜÇÜK KADINLAR - 2019

romantik/dram

Roman uyarlaması olan film 4 kız kardeşin geçmiş ve şimdiki zaman hikayelerini anlatıyor. Amerika İç savaşları sırasında babaları cephede, anneleri ile birlikte bir arada yaşamaktalar. Savaş sonrası iki kardeş ayrı şehirlerde, biri öğretmenlik yapmakta ve kendi ismini kullanmadan gazetelerde hikayelerini yayınlatmaya çalışmakta. Diğeri ise resim dersleri almakta ve zengin bir eş bulma umudunda. Evden ayrılmayan kardeşlerden biri evli diğeri ise hasta. Hasta kardeşleri vesilesi ile yeniden bir araya gelirler. Hikaye güzel ama çok uzadı, uzadıkça başta verdiği keyfi vermemeye başladı, sonlara doğru bitse de kapatsam moduna soktu.


***


 FLAVORS OF YOUTH - 2018

romantik/dram

İçinde 3 hikayeyi barındıran animasyon film. Hikayelerin isimleri ; Pirinç Eriştesi , Küçük Bir Defile, Şangay'da Aşk . Herkesin kendinden bir şeyler bulabileceği sıradan insan hikayeleri. Geçmişe duyulan özlemler fon olarak akıp giderken hikayeler de start alıyor. Ortalamanın üzerinde bir anime film.



***



MUHTEŞEM MÜNAZARACILAR - 2007
dram/biyografik drama

Yer Amerika,Teksas.Amerika kendi içinde ki siyahi sorununu çözememiş(hoş bu günde çözmüş değil).Siyahi öğrencilerin çoğunlukta olduğu Wiley kolej profesörü Melvin Tolson'un hikayesine dayanıyor film.Bu profösör öğrencileri arasından münazaracılar şeçer.Tartışma gurubuna katılan öğrencilerden en iyi 4 tanesi seçilene kadar çalışılır.Daha sonra bu 4 münazaracı önce yakın üniversitelerin tartışma gurupları ile münazaralar düzenlerler ve her defasına birincilik ile geri dönerler.İş sonunda beyaz öğrencilerin yer aldığı üniversiteler ile münazaraya kadar varır,ki bu üniversiteler asla siyahi öğrenciyi aralarında barındırmamaktadır.Eğitim eşitliği diye bir şey de yoktur.Toplumu ilgilendiren her konu üzerinde münazaralar yapılır,final ise sivil itaatsizliktir.


Temposu düşük ve ağır giden bir film, münazaralar dikkat çekici,dönemin sorunları da filmin ana omurgası ama o sorunları anlatan çok daha iyi filmler izledim.


replikler:

-Benim silahlarım da kelimelerdi.Tüfeğe ihtiyacım yoktu,uçağa ihtiyacım yoktu..


-Adalet dağıtmayan kanun, kanun değildir


-Neden rakibin yoktur?
Çünkü o benim konuştuğum gerçeklerin karşılığında ki muhalif sestir.


***


THE IMITATION GAME : ENIGMA - 2014

savaş/ biyografik dram

2.Dünya Savaşında Almanlar'ın kullandığı şifreleme programı enigmayı çözmek için İngilizler çalışmalar yürütürler. Alanında en iyi olan insanlardan bir grup oluştururlar ve bu grubun içinde Alan Turing de vardır. Turing, makinayı yine bir makinanın alt edeceğini düşünmektedir. Alanında deha olarak kabul edilmesine rağmen , insani ilişkilerinde sorunludur.


İngiliz matematikçi, bilgisayar bilimcisi ve kriptolog olan ,bilgisayar biliminin kurucusu kabul edilen Alan Turing'in hikayesinin merkezde olduğu film seyredilesi ve dikkat çekici. Bu listemde ki en iyi film diyebilirim:) Benedict Cumberbatch baş rolde 


***



GABBEH (KİLİM) - 1996

dram/romantik

Şimdiye dek izlediğim alışılagelmiş filmlerden en ilginç ve aykırı olan film olabilir,hatta tam da o  filmdir.


Yaşlı bir çift , su kenarında bir kilimi(gabbeh) yıkarlar ve o kilim genç bir kadın olarak hayat bulur.3'ü bir arada sohbete başlar ve kilim hikayesini anlatır. Gerçek ve masal birbirine karışır, hatta film olup olmadığı da karışır. Bir el birden çıkıp bir yeri (mesela güneşi )gösterir ve o esnada her şey durur, sonra eli çekilirken görürüz ve hikaye yeniden devam eder.


Baştan aşağı sembollerle dolu bir İran filmi Gabbeh.Festivallerde gösterilmiş. Sevdiğim için değil , ben de bıraktığı gariplik ve aykırılık hissiyle filmi izledim :) Ben festival işlerinden anlamıyorum bu gerçek.


Fakat filmin içinde kullanılan renkler, göçebe bir ailenin göç halleri ve düzeni , koyun ve kuzu sürüleri, tabiatın renkleri, suyun ve rüzgarın sesi, yeni bir kuzunun doğumu ve annesi, kilimin dokunması için gerekli olan iplerin renklerinin elde edilme şekli , hayatın her bir halinin (doğum-yaşam-ölüm) ifadesi gibi birçok şahane şeyi barındırıyor içinde. Görsellik ve atmosfer muazzam. Filmin dediği ; Hayat renktir, çocuk renktir, erkek renktir, kadın renktir, aşk renktir.


17 yorum:

  1. İş yogunlugum ve eve gelince yorgunlugum nedeniyle fazla flim seyredememekteyim

    YanıtlaSil
  2. Gabbeh:) genel izleyiciye hitap edecek bir film değil,bana da öyle:) ama dediğim gibi değişik bir deneyim olduğu için tamamlayabildim filmi :)

    YanıtlaSil
  3. Konular ilgimi çekti. Agora'yı dün gece izlemeye karar verdim ama Netflix te bulamadım. İnternet üzerinde film izle sitelerinde bulmaya çalışacağım bakalım:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İnternet üzerinden Türkçe dublaj ile izledim ben.

      Sil
  4. gabbeh kilim izleyim, muhteşem münazaracıları daaa saool, diyerlerini izledim, hypatia ne önemli biriymiş yaaa :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Öyleymiş.
      Bi şi değil:) Gabbeh'i nasıl bulucaksın merak ediyorum :)

      Sil
  5. Gabbeh’in konusu ilginçmiş. Kaleminize sağlık. Sevgiler...

    YanıtlaSil
  6. Küçük Kadınlar’ a bakıcaz mutlaka 😊

    YanıtlaSil
  7. Agora’nın sonunda alt üst olmuştum çünkü gerçeğin farkında olan birisi dersini kimseye anlatamadan yok oluyordu. Bu gerçek öyle bir gerçek ki dile getirildiğinde birçok kişinin canını yakıyor ve hakikat ortaya çıktığındaysa yalanı dayatan kilisenin sonunun başlangıcı oluyor. O dönemde Hypatia’yı dinleselerdi Hıristiyanlık tarihi çok farklı olabilirdi belki.

    Küçük Kadınlar da çok beğendiğim filmlerden bir tanesi olmuştu. Evet gereksiz uzatılmış ama kızlarla birçok anımı paylaşıyormuş gibi hissetmiştim izlerken. Bir de Laurie erkek cinsinin özetidir. Jo’ya ömür boyu seni seveceğim diye ağlamıştı ama gördük sonra önür boyu sevmeyi. Çok kızgınım...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sonu sahiden de öyleydi.Hem dile getirilecek olan gerçek hem de gerçeğin bir kadın tarafından dile getiriliyor olması hazmedilmesi kolay bir şey olmamış .Bu gün bile kadınların söyledikleri hazmedilmesi kolay olmuyor ya neyse :(

      Sil
  8. Hiçbirini izlememişim. Özet geçmiş olduk artık :)

    YanıtlaSil
  9. Küçük Kadınlar'ı bugün önerdiğini gördüğüm ikinci blogsun! Bugün izlemek farz oldu. :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çoğu blog izkedi aslında.Ben onlara nazaran geri kaldım:) Süresi biraz kısa tutulabilseydi daha iyi olacaktı şüphesiz. Keyifli seyirler

      Sil