10/18/2019

SİMYACI - KİTAP





Kitabın arka kapağından ;

Simyacı,İspanyadan kalkıp Mısır piramitlerinin eteklerinde hazinesini aramaya giden Endülüslü çoban Santiago'nun masalsı yaşamının öyküsü ama aynı zamanda bir nasihatnâme .."Yazgına nasıl egemen olacaksın? Mutluluğunu nasıl kuracaksın?" gibi sorulara yanıt arayan bir yaşam ve ahlâk kılavuzu.Mistik bir peri masalına benzeyen bu romanın,dünyanın dört bir yanında bunca sevilmesinin gizi,kuşkusuz bu kılavuzluk niteliğinden kaynaklanıyor.


***


Kitap ile ilgili ,kitapta yer alan bilgiler;

-Bu roman,Mevlana'nın ünlü Mesnevi'sinde yer alan bir küçük öyküden yola çıkılarak yazılmıştır.

-Kitap,XX.yüzyılın en önemli yayıncılık olaylarından biri oldu ve 85 milyon sattı.




***


Kişisel gelişim kitapları ilgimi çeken kitaplar değildir pek (alimlerin nasihatleri dışında) zira bilinen şeyleri süslü cümlelerle ,ilk kez söyleniyormuş gibi lanse etmeye çalıştıklarını düşünürüm.Kitap,bu kişisel gelişim mevzusunu ,kurduğu hikayenin harcına karıştırıp duvarlarını örmeye başladığı için artı puanı aldı benden fakat kitabın özünün,kişisel gelişim olduğu aşikâr :) Kitabı biraz daha farklı hayal etmiştim bu da ayrı bir mevzu..


Eski ahit'ten alıntılara ve karakterlere sahip kitap,Santiago'nun kişisel menkıbesinde bu karakterler bi hayli etkili .Onlarla ilgili küçük dip notlarda sayfa sonlarında veriliyor.Başlangıç ise yeni ahitten bir hikaye ile yapılıyor.İlginçti bu kısımlar zira okumuş olduğum şeyler değildi.Son kısımlara gelindiğinde hikayede yer alan mistik kısımları biraz zorlama buldum. Çöl kumlarının içinden böööö yapan İmhotep (the mummy - american action horror film) daha inandırıcı :) bilemiyorum belki de görüntü ve yazı arasında ki farktan kaynaklıdır bu.Hakkıyla zihnimde olduramıyorumdur belki,ki çoğunlukla  bu tür eserlerde kitap yerine sinemayı tercih ediyorum.


Bu arada "mektup" sır kaldı galiba..ya kaçırdım ya da okuyucuya kendi kişisel menkıbeni bul demenin işaretiydi mektup:)


***


Altı çizili satırlar ;

-Bir düşü gerçekleştirme olasılığı yaşamı ilginçleştiriyor.


-Basit şeyler,en olağanüstü şeylerdir ve yalnızca bilginler anlayabilir bunları.


-"İnsanlar yaşama nedenlerini pek çabuk öğreniyorlar"dedi yaşlı adam,gözlerinde beliren acıyla. "Belki de gene aynı nedenle hemen pes ediyorlar.Ama ,dünyanın hali böyle işte."


-Mutluluğun Gizi dünyanın bütün harikalarını görmektir,ama kaşıktaki iki damla yağı unutmadan.


-Ben de herkes gibiyim.Dünya gerçeklerine oldukları gibi değil de olmalarını istediğim gibi bakıyorum.


-Düşümü gerçekleştirmekten korkuyorum çünkü o zaman yaşamak için bir sebebim olmayacak


-Değişmek istemiyorum çünkü nasıl değişeceğimi bilmiyorum.


-Bir şeyi gerçekten istediğin zaman,arzunu gerçekleştirmeni sağlamak için bütün Evren iş birliği yapar, demişti yaşlı kral.


-Önsezilerin, içinde bütün insan hayatlarının bir bütün oluşturacak şekilde birbirine bağlandığı hayat ırmağının evrensel akışına ruhun yaptığı ani dalışlar olduğunu anlamaya başlamıştı.Öyle ki,her şey yazılı olduğu için ,her şeyi bilebilirdik.


-İster hayatımız,ister ekin tarlalarımız olsun sahip olduğumuz şeyleri yitirmekten korkarız.Ama hayat hikayemiz ile dünya tarihinin aynı El tarafından yazılmış olduğunu anladığımız zaman,bunu anlar anlamaz,bu korku uçup gider.


-Bulduğun şey,saf maddeden yapılmışsa hiçbir zaman çürümeyecektir.Ve oraya bir gün geri döneceksin.Bir yıldız patlaması gibi bir anlık ışıktan başka bir şey değilse o zaman geri dönüşünde hiçbir şey bulamayacaksın.gene de en azından bir ışık patlaması görmüş olacaksın.yalnızca bu bile,yaşamış olmanın zahmetine değer.


-En karanlık an ,şafak sökmeden önceki andır.


-Gözümüzün önünde büyük hazineler olduğu zaman asla göremeyiz onları.Peki ,neden bilir misin?Çünkü insanlar hazineye inanmazlar.


-Bir düşün gerçekleşmesini bir tek şey olanaksız kılar..başarısızlığa uğrama korkusu


-Umutsuzluğa teslim olma, dedi Simyacı..yoksa,yüreğinle konuşmana engel olur.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder