10/19/2019

SELÇUKLU RASATHANESİ CACABEY MEDRESESİ






A şehrinden B şehrine yol tutmuşken, mecburiyetler sonucu konaklama için yolumuz Kırşehir'e düştü.Şehrin merkezi küçücük ama içinde muazzam bir yapı var. Cacabey cami..onu muazzam yapan şey ise döneminde astronomi yüksek okulu olarak hizmet vermiş olması. Dünyanın ilk astronomi okulu olmuş olması da bu yapıyı daha bir özel kılıyor.




Şimdilerde cami olarak kullanılan bu yapının minaresi zamanının gözlem kulesi olarak işlev yapmış...
tabi minareye çevrilince orijinal hali biraz pürüzlenmiş..medresenin giriş kapısına gezegenleri sembolize eden  işlemeler yapılmış. 2 tanesi işlemeli kapının üzerinde,2 tanesi de hemen işlemelerin altında ,her iki yanda bulunan, yuvarlak olarak köşelere iliştirilmiş.












Dış köşelerde ise roket görünümlü sütunlar var..günümüzde kullanılan roketlerin atası gibi durmuyor mu? hık demiş aynısı:)











caminin içinde ise ortada bir kuyu(içinde su yok, derinliği az...Selçuklular kullanırken vardı belki içinde su). Kuyunun hizasında camdan bir kubbe..yıldızları gözleme işini buradan yapmış olabilirler ,rivayetler var bu yönde.






içeride ise küçük küçük odacıklar, bir tanesi kadınların namaz kılması için ayrılmış ama çok dar mekanlar,bir kaç kişi ancak sığabiliyor.Namazgah kısmı bir basamak yüksekte ve geniş .Üzerinde;

فَوَلِّ وَجْهَكَ شَطْرَ الْمَسْجِدِ الْحَرَامِ   yazılı..Yazılı başka ayetler de var,uzun uzun ama yeterli bilgiye sahip değilim..Google amcadan öğrenilebilinir:)




Böylesi bir medeniyetin varlığına şahit olmak heyecanlandırıyor insanı..yolunuz düşerse Kırşehir'e gezip görmeyi ihmal etmeyin derim:)






Hiç yorum yok:

Yorum Gönder