10/08/2020

SARI SONBAHAR






Sonbahar..

Baharın sonu

Sonlar çoğu kez olumsuzluğu çağrıştırır.Çok çocuklu bir aile en son doğan kız çocuğuna Songül adını verir,bu artık son olsun diye.Yarışmada sonuncu olmak başarısızlığın tescilidir ve bu yüzden kişi o sonunculuğu ile değerlendirilir. Sınıfta son sıralar hep haylazların ve tembel öğrencilerin yeri kabul edilir,Öğretmen daima  çalışkan addettiği öğrenciyi  ilk sıraya yerleştirir.Sonlar sevilmez kolay kolay

Orta okul sıralarında iken öğretmenlerimizden biri hayat ve ölüm üzerine söyleyişi yapıyordu.İnsanı bir ağaca benzetmişti,bu benzetmeyi yaparken hayatı ilkbahar, ölümü sonbahar olarak nitelemişti.Ağaçlar ilkbaharda taptaze,diri ve dinç, yaprakları yeşil ,havası lâtif.Sonbahar geldiğinde ise yeşil yapraklar rengini sarıya bırakır ..derken birer birer yere düşer sararmış yapraklar .O güçlü ve taze halinden eser kalmamıştır artık.Sonbahar biter..adı üstüne bahar biter..insan da bu dünyadan göçüp gider.Benzetme güzel ve yerinde aslında ama o yaşlarda iken ürkütmüştü bu benzetme, hoş hala ürkütüyor yer yer .İnsanoğlu böyle neticede,korku ile ümit arasında bir yerde. Allah ümit ettiklerimiz ile buluştursun bizi(inşallah)



Güzel olmasına güzel de benzetme asıl mesele bardağa bakılan yerde.Sonlar sevilmez ya kolay kolay,sonlar sevilir oysa kolay kolay.Son bulan her şey bitmez sadece,Yeni bir şeylerin başlama habercisidir o sonlar .Önceden toyken  şimdi usta kılar...belki yara aldırır ,belki incitir, nasır tutturur belki elleri ama hepsi sonunda  bir kapıya açılır . Baktığımız yerde gizli hepsi zira bakmak değil sadece görmekte gerekli.


Bakış açımda  ayarlamalara gidince :) doğanın bu muhteşem döngüsüne ve üzerine geçirdiği sarı elbisesine hayranlığım kat be kat arttı .İnsana huzur veren bu halin melankoli ile anılması haksızlık.







12 yorum:

  1. Ben öğretmeniniz gibi düşünmüyorum. Bence sonbahar ilkbaharın teminatı. Her dökülen yaprak,önümüzde zorlu bir kış var, hele onu bir atlatalım yeniden bahar gelecek diyor. Sonbahar umudun simgesi bence, ben çok seviyorum. Her insanın hayatında 4 mevsim var elbet... Blogunuzu takibe alıyorum, sevgiler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yakın zamanda ağaç ev sohbetlerinde şöyle yazmıştım;

      "Sonbaharın renklerinde ki huzurun gölgesi düşer üzerime. Dökülen yapraklar yeniden yeşereceğinin müjdesini fısıldar bilinmezliğe.Kapanan kapılar yeni kapılar açmak içindir beklemesini bilene.Beklemeyi öğretir.Beklemek umut demektir her ne kadar bedenlerimiz zaman karşısında yenilmeye mahkum olsada sadece bedenden ibaret değiliz ki."

      Sizle aynı fikirdeyim , benden de sevgiler size.

      Sil
  2. Nedense sonu son olarak görmeye meyilliyiz. İlki görmeden paçaları sıvamıyoruz. Bu bakımdan benim için sonbahar, nam-ı diğer güz, sararıp dökülen yapraklardır, hüzündür, melankolidir. Geçmişi çağrıştırır, iyi ve kötü anlar gelir gözümün önüne. Buruk bir gülümseyiştir sonbahar, bazen unutulmaya yüz tutmuş değerleri anımsatır, bazen geçmişin hoş anlarını...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Dediğiniz gibi meyilliyiz,kendi adıma meylimi değiştirdim.Diğer istikamet beraberinde getirdiği melankoli ile tarifsiz bir iç huzursuzluğu getiriyor(du).Sevmiyorum o hali :)

      Sil
  3. senin insta fotileri zaten biricik. bu sonbahar fotileri deee :)

    YanıtlaSil
  4. Hüznün adı ile anılır olmuş sonbahar, bence haksızlık. Dediğin gibi son bulmazsa başlamaz.. O yapraklar dökülmezse yenileri açmayacak belkide hiç!
    Hüznün gemisinde aynı yolun yolcusuydular sonbaharla aslında :)
    Fotolar harika.. Yerde kar mı var??

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ne güzel ifade etmişsiniz:)
      Evet , kar var.2 sene önceden,memleketten hatıra. 1 gün yağmıştı, 4 gün yerde kalmıştı.O sene istanbul da kar görememiştik

      Sil
  5. Şaka maka sonbahar geldi... bitsin artık bu yıl :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok da bir şey kalmadı zaten :) gelecek olan bitip gideni aratmaz inşallah.

      Sil
  6. Merhabalar, deepten geliyorum :)
    Sonbahar bir son değil, güzel başlangıçlar için bir dinlenme, içe kapanma daha çok...
    Ben öyle görürüm, bu yüzden de sonbaharı ve hüznünü çok severim. Baharda yenilenmek için...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hoş geldiniz.
      Ne güzel dediniz baharda yenilenmek için dinlenme diyerek :)

      Sil