10/12/2022

PREHISTORIC PLANET - BELGESEL

 



Prehistoric planet ( tarih öncesi gezegen) Mayıs 2022'de gösterime sunulan   40'ar dakikalık 5 bölümden oluşan doğa tarihi belgeseli.

Bölüm isimleri sırayla ; Kıyılar, Çöl, Tatlı Su, Buz Dünyaları, Ormanlar

Sunuculuğunu  belgesel denilince akla gelen ilk isim olan David Attenborough yapıyor. David Attenborough belgeselin açılış konuşmasında şu sözleri dile getiriyor:


Elbette şimdiye dek var olmuş en dikkat çekici ve kesinlikle en ünlü hayvanlardan biri dinazordur. Tyrannosaurus rex. , hepimizin hayal gücünü ateşleyen bir hayvan. Nasıl bir hayvandı? Neye benziyordu? Nasıl yaşardı? Artık bilimsel araştırmalar bu tür soruları cevapladı ve sadece T.rex değil, onunla yaşayan diğer türler hakkındaki soruları da  , ve en yeni görüntüleme teknolojileri onları canlandırmamızı sağlıyor.

Dünya gezegeni 66 milyon yıl önce.... gökler uçan devlerle dolu, Denizlerde canavar sürüngenler derinlerde devriye geziyor ve karada her türden dinazor hayatta kalma mücadelesi veriyor. Dinazorların hakimiyetindeki dünya hakkında artık çok şey biliyoruz. Bu onların hikayesi...

 

Dinazorlar hakkındaki bilgiler kurgulanmış hikayeler ile aktarılıyor.Doğa belgesellerinde izlediğimiz gibi canlıların yaşam şekilleri,  savaşları, kur yapmaları, yavru sahibi olmaları gibi görmeye alışık olduğumuz tüm haller kurgulanmış. Misal bir dinazorun kafatasında bulunan diş ve yara izlerinden yola çıkılarak kavga eden ve kafa bölgesine darbeler alan bir kurgu inşaa edilmiş. Bunlar yapılırken elbette yaşam alanları da benzeri şekilde oluşturulmuş. Filmlerde yaratılmış olan dinazor algısının çok dışında bir yaşam döngüsü aktarılıyor belgeselde.


Görüntüler çok gerçekçi, kurgu  iyi, müzikler de güzel, Hans Zimmer imzalı. İzlediğimiz doğa belgeselleri de hileli olabilir mi diye baya düşündürttü haliyle :) Dinazor isimleri çok zor bir de , aklımda kalmadı hiçbiri,  T.rex dışında , ki bu da kısaltma ad:)  ama vikide bölümlerde yer alan dinazorların isimleri listelenmiş, işte tam şurada


Belgeselde yer alan soyu tükenmiş olan kafadanbacaklılardan bir canlının (ışıklı ışıklı )ekran görüntüsü ile bitiriyorum :)


AMMONİT





İlgililere keyifli seyirler :)



6 yorum:

  1. hımm peki olabiliiir :) attenborough evet dediğin gibi :) senin belgeseller iyi zaten hep izlediğin :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Durmak bilmiyor David dede :) teşekkürler

      Sil
  2. İyi bir belgesel izleyicisi olduğumu söyleyemem ama yazınızı okuduktan sonra bu belgeseli merak ettim. Fırsat bulunca izleyebilirim. Paylaştığınız için teşekkürler :)

    YanıtlaSil
  3. Dinozorların dev bir göktaşının dünyaya çarpması sonucu soylarının tükendiği ifade ediliyor. Bu bana pek inandırıcı gelmiyor, zira hepsi aynı noktada kümelenmiş göktaşını mı bekliyorlarmış? Belgeselde buna dair ikna edici bir bilgi vardır belki. Netflix te varsa izlerim belki, teşekkürler:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Dinazorların soyunun tükenmesine dair bir bilgi yok, son bölümde deginirler diye düşünüyordum ama yapmamışlar. Fakat bu canlılar hakkında çekilmiş birçok belgesel var, onlar arasında yok oluşa dair olanlarda vardır elbet :)

      Farklı bir belgeselde göktaşı çarpması sonucu derin bir çukur, içi su dolu ve karanlık, mağaramsı bir yer vardı.Dalış zor, suda hayat yok vs. Velhasıl göktaşı tek bir yere ve bir tane düşmüş olmayabilir, bakıp araştırmak lazım :)

      Sil