İstanbul'da çoğunlukla görülmeye başlanılan , sayıları çoğalan ve hatta mahallemize kadar bile gelmiş olan yeşil papağanlardan ve öykülerinden şurada bahsetmiştim.
Muhteşem bir sarı renk ile çevrelenmiş gözleri ve gagası ile grup halinde toprağın üzerinde yemeklerini yiyen, yakınındaki insanlardan hemen ürkerek kaçmayan, 4-5 adımlık mesafeden izleyebildiğim ama telefonumun azizliğine uğrayıp bir türlü resimleyemediğim , Gülhane Parkı'nda ilk kez gördüğüm kuşların öyküsünün peşine düştüm bu sefer .
ÇİĞDECİ
Çiğdeci ya da hint maynası ( bazen de mayna) olarak bilinen sığırcıklar familyasına ait Asya'ya özgü bir kuş. Ötüşleri ve taklit yetenekleri yüzünden kafes kuşları olarak popülerler.
Gülhane Parkının geçmişine dair ufak bir nostalji şurada paylaşmıştım.
Soğanlı bitkiler muntazam bir şekilde dikilmiş Gülhane'ye. Nisan'da görsel şölen olacaktır. Tek tük açmış sümbüller mis gibi kokuyor. Nergisler arada bir göstermiş kendisini. Ağaçların hepsi çıplak. Bir tek çiçeğe durmuş bu küçük ağaç vardı. Yanımıza ilişen sevimli bir arkadaş da çok kalamadı, acelesi vardı sanırım :)
Papatya halıları serilmiş insan eli değmeden ve içine küçük kilimler halinde döşenmiş mavi veronikalar .İşte bu halı ve kilimlere bakıp mest olmuş halde dolanırken , parkın ortalarına doğru denk geldim bu kendine meftun eden sarılara sahip kuşlara. Sağ olsun google amca merakımı bir nebze giderdi.
Yeşil papağanlar gibi ülkemize has olan kuşlardan değil bunlar. Hatta okuduklarım içinde mülteci kuşlarımız tabiri de vardı :) Birkaç sene önce Kartal (Anadolu yakası) dolaylarında ilk görülmeye başlandığına dair rivayetler var ve kesin olarak nasıl geldikleri bilinmiyor. Pek tabi yine kaçırılan kuşların ya da kafeste beslenilenlerin özgürlüğe kaçışlarının bir sonucu olarak yaygınlaşmaya başladıkları kuvvetle düşünülmekte. İşin güzel ve ilginç yanı bu kuşların İstanbul'a adapte olmayı başarmış olmaları. Yeşil papağan, Çiğdeci ve İskender Papağanı şehre adapte olmayı başarmış istilacı kuşlar olarak tanımlanıyor. İskender Papağanı ile henüz rastlaşmadım ve muhtemel odur ki tanışmamız çok uzun sürmez :) Bahar gelmişken İstanbul'da ki tüm koru ve parkları arşınlayın derim ben :)
Ne güzel kuş, görmemiştim ben de. Gezerken farklı türlere denk gelebiliyoruz. :)
YanıtlaSilTanıdık olmayanlar hemen belli ediyor kendisini :)
SilGülhane Parkı ve Emirgan Korusu Mayıs ayında ilk gideceğim yerlerden olacak:) Gerçi Ramazan'da enerji bulursan nisan ayı daha güzel olabilir lale fotoğrafları çekmek adına:) Ayrıca Çiğdeci görsel olarak çok güzel görünüyor..
YanıtlaSilÇok anladığımı söyleyemem ama ekilmiş bitkilerin yeşil yaprakları ideal boylarda değildi henüz.Nisan ortası ve sonrası elverişli hale gelirler gibi.Bundan sebep mayıs ayı da mükemmel bir zamanlama gibi görünüyor bence.Başlangıç için seçtiğiniz mekanlar muhteşem.Araya yıldız parkını da alın derim :) Dikkat çekici bir kuş Çiğdeci, mimik bi anda denk gelince istemsizce dönüp baktırdı kendisine.
SilYıldız parkını çok detaylı ve mevsiminde gezdim:) Yıldız Sarayında ki restorasyon sonrası giderim diye hesap yapıyordum ama orası da halka bir daha hiç açılmayacak gibi:)
Silgerçekten çokkk güzel bir kuşmuş yalnız. Allah vere de bunların da soyunu neslini kurutmayalım, malum iyi beceririz böyle işleri... :)
YanıtlaSilBize rağmen adapte olduklarına göre şehre inatçı olmalılar:)
Silgülhane evet ne güzel tabisi, veronikalar neymiş ona da bakayım, ne güzelmiş bu istilacııı :)
YanıtlaSilKüçücük mavi çiçekler oluyor ya beyazla karışık , işte onlar veronika:) kaldırım taşlarının arasından bile çıkıyorlar.Minik ve azimli güzeller:)
SilVeronika çiçeğinin adı da güzelmiş. Ben iki türlüsünü gördüm Google'da. Biri tekil diğeri salkım halinde. Sanırım sizin bahsettiğiniz tekil olan zarif çiçekler:)
YanıtlaSilTek tek çiçekler ama sıklar:) yavşan otu da deniyor.Küçük, zarif mavi çiçekler..
SilGülhane İstanbul'en en güzel parklarından biri. Bulunduğu konum da çok güzel. Oraları gez, Gülhane'de soluklan...
YanıtlaSilKesinlikle öyle:)
Silkuş gözlemciliği var ya hep özenirim o mesleğe, sen de keyifle yapardın herhalde :) bu şeker kuşu koydum son yazıma :)
YanıtlaSilMeşakkatli ve keyifli sahiden, insanlar böylesi güzel uğraşlar içinde olabiliyor, imrendiriyorlar çokça da :) Teşekkür ederim deep paylaştığın için:)
SilTeşekkür ederim:)
YanıtlaSilne kadar güzel mutlu edici bir haber azalan değil de hep çoğalan olsa doğamız
YanıtlaSilSincaplarla biraz problemli görünüyor bu yeni istilacılar.Orta yolu bulup güzel güzel geçinsinler:)
SilKedi: Yine mi benim resmimi çekiyorlar. Dur şöyle kızgın bakayım biraz :)
YanıtlaSilahaha:) öyle sahiden..tepeden tepeden bakıp çekti gitti :)
SilAhahahaha :)
SilKuşlar çok sevimli canlılardır, çok!
YanıtlaSilBenim de bir sultan papağanım var iki aydır. Çok şirin kendisi.
Belki instagramımda denk gelmişsinizdir :)
Blog yazmak gibisi var mı? Gerçekten dijital günlük... :)
Beklerim ben de, sevgiler :)
Öyleler sahiden :) şarkıları huzur ve dinginlik veriyor. Yeni arkadaşlığınız keyifli sürsün :)
SilDijital günlük çok dogru bir tanım, kurcalarlen eski yazdıklarımı bunlar bunlar mı olmuş deyiveriyorum bazen :) Benden de sevgiler...
Bir aya kalmadan ağaçlar ve diğer çiçekler de eşlik ettiğinde bahar zirve yapar. Tam bir şölen yeri olur ortalık. İzlemeye doyum olmaz.
YanıtlaSilKuşlar çok ilginç. Yeşil papağanlar çok ilginçti. Çiğdeciyi ilk kez gördüm. Belki bir dahaki sefere yakalarsın:) Bu ara büyükçe bir grup şimdi ismini unuttuğum bir yerde kuş fotoğraflamak için kamp kurmuşlardı. Öyle güzel resimler yakaladılar ki. Video çekimleri de dahil. Twitter'da Alper Tüydeş hesabı üzerinden görebilirsiniz.
Bu ara boş durmak yok. Yer gök malzeme dolu, ona göre. Bekliyoruz:)
Çiğdeci resmi bakarken gördüm ben de Alper Tüydeş'i.Eşsiz bir çok an yakalamış.Şahane bir Çiğdeci fotoğrafı da yakalamış, kullanmaya çekindim:) wikiden aldım ben de.
YanıtlaSilYer gök coşkulu bir bayram yerine dönüyor bahar ile, takipte kalmak lazım kesinlikle :)
Merhaba, çiğdeci kuşunun adı bana çok yabancı, daha önce gördüğümü de zannetmiyorum. Kartal'da görüldülerse bizim semalara da gelme ihtimalleri yüksek göründü gözüme. İnşallah bizzat görme şansına erişirim.
YanıtlaSilÇok teşekkürler :)
Merhaba:) inşallah diyelim o zaman.Birkaç tane ve yanyanaydı gördüklerim, grup dolaşmayı seviyor olabilirler.Sarı sürmeleri dikkatimi çekmeseydi gelip geçerdim yanlarından muhtemelen habersiz.
SilBahar, sonunda geldi :)
YanıtlaSilÇok güzel bir türmüş gerçekten Çiğdeci.
Bugün ilk yağmurunu da bırakıyor şehre bahar:) üşütüyor biraz.
Sil