3/10/2020

DÖNÜŞÜM - KİTAP



KİTAP HAKKINDA ;  

-Dönüşüm kitabı,daha önceleri hep Değişim adıyla çevrilmiş.

-Kitabın son sayfalarında  Kafka'nın mektuplarında Dönüşüm'den bahsettiği cümleler ,günce notları ve konuşmalar yer alıyor.

-Kafka öyküsünün sonuç kısmından memnun olmamış,daha iyi olabileceğinden bahsetmiş

-Kafka,kitap kapağının doğrudan bir böcek şeklinde olmasını istememiş.Böceğin resminin yapılamayacağını,dahası uzaktan bile gösterilemeyeceğini söylemiş.Bunun yanı sıra kendi fikrinin anneyi,babayı ve kız kardeşi aydınlık odada,yandaki karanlık odada açılan kapıyı da açık dururken gösteren bir sahnenin daha iyi olabileceğini iletmiş.


***


Gregor Samsa,ailesinin tüm sorumluluğunu üzerine alan,almak zorunda kalan ,tek bir gün bile işini aksatmayan, pazarlamacılık yapan genç biri. Bir sabah kendisini yatağında kahverengi bir böceğe dönüşmüş olarak bulur.

Neden böcek?

Aslında kullanılan metaforun ,işaret etmek istediği nokta  ve zamanın koşulları üzerinde duruluyor sayfa sonlarında ki notlarda.Hoş bugün bile Gregor Samsa gibi hisseden yığınla insan var .Koşullar aynı şekilde can yakmaya devam ediyor. Yine de içinde yaşanılan toplumun gerçekliği ,kitaptaki sonu Gregor'a her koşulda sunar mıydı demekten de alamadım kendimi.Aile kavramının toplumlara göre farklı anlamlar içerdiği  aşikar.

Kitabı ne sevdim diyebildim ne de sevmedim. Arafta kaldı . 90 sayfadan ( + birkaç sayfa)  oluştuğundan 1 günde tamamladım okumayı.



ALTI ÇİZİLİ SATIRLAR ;


*Çünkü, artık o düzeye alışılmıştı, gerek ailesi, gerekse Gregor alışmışlardı, alanlar parayı şükranla alıyorlardı, Gregor da sevinerek veriyordu  ama aralarında artık sıcak bir içtenlik kurulamıyordu.


*Bence en iyisi, odayı eskiden nasıl idiyse korumaya çalışmamızdır, böylece Gregor yine aramıza döndüğünde her şeyi eskisi gibi bulur, arada olup bitenleri unutması da o ölçüde kolaylaşır.


*Dünyanın yoksul insanlardan beklediklerini aile üyeleri sonuna değin yerine getirmekteydiler; baba,küçük banka memurlarına sabah kahvaltısı getiriyordu, anne yabancıların çamaşırları için kendini feda etmekteydi, kız kardeş ise müşterilerin buyruklarına göre tezgahın arkasında koşuşturup duruyordu ; ama ailenin gücü bundan fazlası için yeterli değildi.


*Oysa kız çok güzel çalmaktaydı. Başını yana eğmişti,bakışlarını notalarda hem sınayarak hem de hüzünle gezdiriyordu. Gregor biraz daha ilerledi ve kız kardeşinin bakışlarıyla karşılaşmak ümidiyle,başını yere yapıştırdı. Müzikten bu denli etkilendiğine göre,bir hayvan mıydı gerçekten ?



***
Dikkat !!!
Bu videoda da kitabın sonu da anlatılmış yorumlamak için.Bu tür bir hassasiyetiniz var ise,videodan uzak durun :)



ALINTI:Çeviri Konuşmalar
Ünlü yazar Vladimir Nabokov'un 1940'lı yılların sonunda Cornell Üniversitesi'nde verdiği edebiyat derslerinin notlarından hareketle yapılan bu filmden bir sahne











18 yorum:

  1. Çok severek okumuştum. İş Kültür Yayınlarından yeniden okuyacağım.

    YanıtlaSil
  2. Bu arada mail abonelik butonu koyarsanız daha rahat takip edebiliriz:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim yorumunuz için.Şu abonelik butonu neymiş bakayım bi :)

      Sil
  3. Kafka'nın Dönüşüm adlı romanını okumuş ve sevmiştim ben. Eklediğiniz videoda bir edebiyat dersinin ne kadar zevkli bir hale dönüşebileceğini gördüm. Şimdiye kadar sadece bir müzik hocamız olmuştu videoda dersi anlatan hocaya benzeyen. Eğitim konusunda neden bu kadar geri kaldığımızı bir kez daha anladım. Teşekkürler:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim. Evet,videoyu görünce baya imrendim ben de.Yeni nesiller için bu hal gerçekleşir umarım.

      Sil
  4. Ben de klasiklere öyle yapmıştım zamanında ve dediğin gibi anlamamıştım muhtemelen çoğunu:) onları sırayla yeniden bir gözden geçiresim var benim de..

    YanıtlaSil
  5. kafka önemliii bu roman da, keyifli değil tabiii, ah kafkanın babasından kafka çok çekmiş herheldeee :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yaşanmışlıkların etkisi vardır muhakkak.

      Sil
  6. kafkanın bu eserini okuyamamıştım ama okuma sırasına almam lazım galiba

    YanıtlaSil
  7. Kısa filmi vardı. Kitap atölyesinde seyretmiştik. Ben kitabı sevdim :)

    YanıtlaSil
  8. doğru çeviri ile okunması gerekiyor. bu kitaplar çok popüler olduğundan yayınevi tercih etmeli.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Haklısınız sanırım.Yine de benim okuduğum metinde, anlamayı zorlaştıracak,hikayede kopukluklar yaşatacak bir durum yoktu .

      Okumak için bir sürü kitap listeye koydum , hal bu olunca şehir kütüphanesinden faydalanmaya karar verdim.Klasikleri de oradan temin ediyorum şimdilik :)

      Sil
  9. Heey! Ben de okumuştum Dönüşüm'ü, yorumunu da yapmıştım. Siz de çok güzel yazmışsınız :)

    YanıtlaSil