11/25/2019

BÖRÜ - TV DİZİSİ



                         

Tv ekranı çok acayip bir iş ile karşı karşıya.Bu güne kadar alışılagelmiş,benimsenmiş düzeni tersine çeviren ,kurulu çarka çomak sokan bir iş.İzleyici olarak şaşkınlığımın had safhada olduğunu söyleyebilirim.



Çok uzun vakittir "yerli dizi yersiz uzun" sloganı dönüp duruyor ama kimse taşın altına elini koymuyordu.İşte Börü dizisinin yapımcıları,o taşın altına ellerini

 koymuş,ellerine sağlık.İnternet dizileri bu alanda farklılık göstermeye başladı ama tv'nin etkileşimine sahip değil henüz zira belirli bir kitle ile sınırlı pastası.



Dizi toplamda 1 saat..evet..yanlış okumadınız, 1 saat.  3 bölüm yayınlandı ve

3 bölüm sonra final yapacak.Sonrası için sinema filmi olacağı bilgisi var.2.bölüm başladı, özet 1 dakika sürdü, sürmedi. 3 bölüm de ise özet yoktu ,direk yeni bölüm. Reklam yok, temiz 1 saat.Böyle bir şaşırıp ,afallıyorsun haliyle  "nasıl yani ?"  diye zira sistem belli 21:00 sularında  başlayan yerli dizi yeni bölüme yaklaşık 30 dakikalık bir özetin ardından başlar,uzun uzun reklamlar araya girer ve saat 00:00 yakın bölüm biter.Börü bu anlamda devrim yaptı.



Dizi Türkiye'nin yakın tarihinde yaşanmış olayları, gerçek hikayelerden esinlenerek aktarıyor.Yayınlanmış 3 bölüm de oldukça etkileyici ve güzeldi ama 3.bölüm  aralarında zirveye oturmuş olanı gözümde. Duygu yoğunluğu ağır bir bölüm oldu,bölümün başından sonuna kadar.



Dizinin senaristi ve yönetmenleri şahane bir iş çıkarmış. Tv dizisinden ziyade sinema filmi gibi duruyor her bir bölüm.



Dizi her bölüme ,bölümü temsil eden özlü bir söz ile başlayarak açılış yapıyor.





Bölüm 1 : Bazen canavarlar kazanır



Uyuyan milletler ya ölür ya da köle olarak uyanırlar



 Mustafa kemal Atatürk





Bölüm 2 ; Kar gibi beyaz



korkuyorsan yapma, yapıyorsan korkma



Cengiz han





Bölüm 3 : Çirkin olsan bile 


Kiminin başında biter ağaçlar

Kiminin başında sararır otlar

Kimi masum,kimi güzel yiğitler

Ne söylerler ne bir haber verirler





Yunus Emre




Bölüm 4 - Mahalle

Yaban eşeği ile yaban geyiğine komşu yurdum!
Seni düşman nerden basmış güzel yurdum?

Dede Korkut




Bölüm 5- Mahşerin Ayak Sesleri

Korkmadık, savaştık.

Bilge Tonyukuk





Bölüm 6 -Her Güzel Şeyin Sonu

Nerde kaldı o anlar ki
Analar kurt doğururdu
Hilkat insan çamurunu
Destanlarla yoğururdu

Arif Nihat Asya





Diziden replikler;



Neden Börü?

Orta asya mitolojisinde Türklerin koyduğu bir ad .Sürüyü koruyan ama sürüden sonsuza kadar uzakta durması gereken kurt Börü. Biz toplumun iyiliği için kendini tüketenleriz.Kahraman değiliz,  çoğumuz huzursuz,mutsuz,yapayalnız..

Yalnızca amacımız kutsal.Gecenin karanlığında sürü zayıf düştüğü an,onları parçalamak isteyen canavarları durdurmak.Bir gerçek var çömez,Börü'nün de bildiği bir gerçek.Bazen geç kalıyoruz,bazen yetişemeden taarruz çoktan başlamış oluyor.....bazen canavarlar kazanır.



...



Savcı-Bu 34-50 ye Börü denilmesini anlamış değilim? Böyle korkutucu bir isme ne gerek var?

Behçet -Yalnızca düşman bizden korkar



...


- İrfan başkan; 

Türkiye ne biliyor musun? Bir rüya

Uğruna isimli,isimsiz can vermeye hazır milyonların rüyası

M.K.Atatürk'ün rüyası ,çağdaş olalım diye

F.S.Mehmed'in rüyası,Avrupanın bize,bizim ona imrendiğimiz kadar imrensin diye 

Alp Arslan'ın rüyası, bir yuvamız olsun diye

telsiz kodumuz 34-50

34.sure Sebe'nin 50.ayetinde der ki:

eğer haktan saparsam ,bu benim kendi kusurumdur ama doğru yolu bulursam,onun vahyetmesindendir.



****************



Behçet;

Sana kimlik veren,aidiyet veren,yön veren ülkeye geri ödeyeceğin yegane şey,  Aşk

O aşk ,herşeyin ilacı.Acının,savaşın,kuşkunun,ölümün,yaşamın hatta inancın bile.Daha kutsal ve kıymetli ne verebilirsin ki geri vatana ? Aşkın o heybetli korkunçluğunun yanında ,ölüm veya ziyan nedir ki, unutma;

herkes bakar ,herkes göremez
herkes Türk doğabilir ,herkes Türk hissedemez
herkes uyur, herkes uyanamaz
herkes ölür ama herkes yaşayamaz

...


Turan;

-Ne oldu? Kafasına sıkmadıklarım davulla zurnayla karşılandı,sonra bi daha asker-polis öldürdüler

-Devir yufka yüreklilerin devri değil,belki torunlarımız görür..inşallah görürler ama bugün,bu ülkede,şu anda ya atarına ya batarına..


...
İrfan ;

-Onlar görevlere,sen haberlere çıktın.Ülkenin sevgilisiydin ama bizim mesleği bilirsin işte.15 dakika bahsederler,alkışlarlar sonra da unuturlar.Canları sağolsun,biz unutmadık.

...

asker-Başkanım ,ben askerim ,sadece komutanımın emrini dinlerim

Turgut- senin ilk ve son emrin Atatürk cumhuriyetini korumak,ilk ve son komutanın o,gerekirse bu uğurda öl üst teğmen,beni vursa dahi asla geri adım atma

..

Behçet;

-unutma,Türk askeri ve polisi etle tırnaktır.Kardeşi,kalleşle karıştırmayın,hata olmayacak,gazanız mübarek olsun

 ..

Gökçe;

-havada hain uçaklar var


..


Turgut;

Düşman yine öz yurduna el attı
Mezarından ata'n sana kılıç uzattı
Yürü diyor,Hakkı zulüm kanattı
Atilla'nın oğlusun sen ,unutma
Medeniyet deme,duymaz o sağır
Taş üstünde taş kalmasın, durma, kır ;

(Ziya Gökalp'in Cenk Türküsü şiirinden)


******


Börü dizisi ekranlara veda etti,üstelik çok etkileyici bir final yaparak.15 Temmuz'un başlangıcı  ile ekran finalini yapan dizi,hikayesinin devamını sinema ekranına taşıyacak.Şimdiden sabırsızlıkla filmin beklendiğini söylemek yanlış olmayacak.


Börü ,tv dizileri mevzusunda (süre,bölüm sayısı vs.) bir ilki gerçekleştirdiği için adını sektöre altın harflerle yazdırdı .Öte yandan hikayesi ve kalitesi ile de ayrı bir yerde duruyor .Son bölümü ile de çıta bi hayli yükseldi hem hikaye hem de hissettirdikleri ile.


15 Temmuz üzerine inşa edilen son bölüm,ben gibi izleyen herkesi de o güne götürmüştür.Gökçe'nin "havada hain uçaklar var" repliği ile o gece geri geldi yine.


Ne televizyon,ne radyo ne de internet..hiçbiri açık değildi o gün.Sonra interneti açıp gezinmeye başladım.Anlam veremediğim görseller,videolar bir bir düştü önüme.Akla gelmeyen,bırak gelmeyi düşüncesi bile düşmeyen bir şey,gözlerinizin önünde akıp gitse de idrak edemiyorsunuz işte. Benim de öyle bir haldi.Tuhaf bir biçimde peş peşe gelen haberlere ve videolara bakındım,anlamlandıramayınca tv yi açtım.Ne diyor bunlar,ne oluyor diye bakındım ,tv nin karşısında ayakta bekleyerek. Sonra da korkunç bir ses.Dışarıya attık kendimizi,ses öylesine şiddetliydi ki bizim mahalleyi bombalıyorlar diye düşündük.Sonradan öğrendik,herkes ben gibi düşünmüş o an. İnsan kendi ülkesini nasıl vurabilir? Kendi vatanına,kendi insanına bunu nasıl yapabilir?


Bizim duyduğumuz o ses ,bizleri korkutmak içindi,anladık sonra ,diğer yanda ise nice canlar ,isimsiz kahramanlar bizler için,ülke için bir bir düştüler toprağa.Börü,bu gerçeği unutturmadığı ve hatırlattığı için fazlasıyla övgüyü hak ediyor


Allah hepsinin mekanını cennet eylesin.Allah bu ülkenin varlığını,dirliğini ,birliğini daim etsin.Düşmanların ,hainlerin kurduğu tüm planları bozguna uğratsın ve onların başına çevirsin (amin)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder