10/18/2019

BOLLYWOOD VE KADIN - BÖLÜM 4






Dünyanın en temel sorunlarından biri ne yazık ki kadına dair olan sorunlar.Sürekli artan ve önü bir türlü durdurulamayan.Hindistan'ın da kadın hakları üzerinde pek parlak bir sicili yok ,hoş hangi ülkenin var ki.Her ne kadar eğlence üzerine inşa edilmişse de sinema sektörü topluma ayna tutan tarafı da var.Bollywood da bu ayna tutma işini kendisine vazife edinmiş ve bu amaç uğruna çaba vermiş insanlar var.Daha küçük bir kız çocuğu iken yaşamaya başladıkları ve büyüyüp birer kadına dönüştüklerinde yaşamaya devam ettikleri  muameleler beyaz perdede yer bulmuş.

Kimisi yerinde ve vurucu işler iken kimisi sinema aorası  hususunda zayıf kalmış filmler .Yine de bu filmleri izlediğinizde kadınların yaşadıklarına dair pek çok şey öğreniyorsunuz ve farkındalık için bu izlettirilenler  kesinlikle kıymetli.





7 VE ÜZERİ OLAN FİLMLER

-WATER 2005 -Drama-John Abraham,Lisa Ray

Bu kulvarda ki şüphesiz izlediğim en iyi film.1938'ler  Mahatma Ghandi'nin yükselişinin başladığı zamanlar,Hindistan'ın kadına dair acımasız ve zalimce olan bakışına dair yapılmış olan film çok çarpıcı,sarsıcı ve kesinlikle rahatsız edici .Topluma ayna diyorum ya,işte bu ayna bu filmde hakkını veriyor.

Dul kadınlar meselesi ,8 yaşında dul kalan küçük kız çocuğunun üzerinden anlatılıyor ve her yaştan dul kadının hikayesi eklenerek film ince ince örülüyor.Dini inançlar bahane edilerek  kadına yapılan zulümler-ki acıdır ki bu zulümleri reva görenler sadece erkekler değil,hemcinsleri olan kadınlar da aynı çarkın içinde- ve sati geleneği film içinde yerini alan unsurlardan

sati: dul kalan kadının kocasının yakılma töreninde,kocası  ile birlikte diri diri yakılması.

Hindistan da bu uygulama yok denilecek kadar az artık ama o az olan kısım için yetkililerin oldukça çaba sarf ettiklerine dair bir haber okuduğumu hatırlıyorum.

Onca renkli,ışıltılı,sevgi yumakları şeklinde ilerleyen Bollywood filmlerinden sonra,yüze vurulan bu karanlık yan baya etkilemiş,Hindistan'a dair bakışımı güncellememe sebep olmuştu.



4-6 ARASINDA OLAN FİLMLER

-DOR 2006 -Drama-Ayesha Takia,Gul Panag

Yine bir kadın hikayesi..bu sefer ki hikaye müslüman bir kadın ile hindu bir kadın odaklı.Birinin kocası,diğerinin kocasını öldürmekle suçlanır ve kocasının masum olduğuna inanan kadın,kocası ölen kadını bulup masumiyetini kanıtlama amacını güder.Film ,yolları bu vesile ile kesişen kadınların ,toplumun onları hapsettiği ve nefes aldıramaz hale getirdiği geleneklere boyun eğme ve direnme noktasında ki süreçlerini ele alır.

Sati'nin bir tık hafifletilmiş uygulamasına değinilir burada.Koca ile birlikte yakılmaz kadın ama yaşamaya mecbur bırakıldığı hayat,yaşarken ölmektir.



4'ÜN ALTINDA OLAN FİLMLER


LAJJA 2001-Drama-Madhuri Dixit,Manisha,Rekha

GULAAB GANG  2014-Drama-Madhuri Dixit,Juhi Chawla

Bu iki film ele aldığı konu olarak dikkate alınması gereken ancak sinema dili zayıf kalan filmler.Malzeme güzel ama ortaya güzel bir yemek ve sunum çıkaramamış filmler.

Lajja bir çok kadın sorununu ele almış..evlilikte kadın ve erkeğin konumlandırıldığı yer,düğün sırasında kadının ve ailesinin maruz kaldıkları,gücü elinde bulunduran erkek egemen anlayış karşısında kadının anında alaşağı edildiği,toplumun iki yüzlülüğü ve dahası.4 kadın üzerinden 4 farklı hikaye ve 4 toplumsal baskı öğesi film içinde aktarılmakta.

Gulaab Gang ise gerçek bir hikayenin sinemaya aktarılması. Pembe Sarili Kadınların direniş hikayesi bu,her ne kadar çete diye adlandırılsalarda.Toplumda kadına dair artan şiddet,tecavüz ve daha bir çok eziyete ilişkin yetkililerin harekete geçmemesine ya da işi ağırdan almalarına dair olan haklı inançları kadınları bir araya getirip tek yumruk olmaya,kendilerini ancak kendilerinin koruyabileceklerine , bu nedenle örgütlü hareket etme gerekliliğine  inandırmış ve işi eyleme dökmüş olan kadınlar bunlar.Her biri pembe sari giydiği için bu isim ile anılmışlar.




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder