KİTABIN ARKA KAPAĞINDAN
Roman, bir Stalinizm eleştirisidir. Kendisi de bir solcu olan Orwell, bu romanında SSCB'nin kuruluşundan itibaren meydana gelen önemli olayları kara mizah yoluyla ve mecazi bir dille anlatır.
Romanda ki karakterlerinden Koca Reis hayvanlara barış dolu bir dünya vadeden Karl Marx veya Lenin'i, Snowball Lev Troçki'yi, Napolyon Josef Stalin'i temsil eder.
Roman totalitarizmi eleştirmesine rağmen 2.Dünya Savaşı yıllarında müttefikleri SSCB'Yİ kızdırmak istemeyen Birleşik Krallık'ta sansüre uğramıştır.
KİTAP HAKKINDA;
160 sayfa olan kitap sade ve anlaşılır.
İnsanlar tarafından yönetilen çiftliklerden birinde yaşayan hayvanlar, maruz bırakıldıkları hayata karşı direnişe geçip insan sahibi yerinden ederek , çiftlik yönetimine el koyarlar. Belirledikleri 7 temel ilke üzerinden yeni bir düzen , yeni bir yaşam planlarlar. Planlanan , umut edilen şeyler ile yaşanılanlar ve içinde bulundukları gerçekler birbirinden çok uzaktır.
Kitap üzerine söylenecek çok şey yok aslında, çok iyi oluşunun dışında.
Yönetim biçimleri, sonu - izm ile biten şeyler hakkında kaba taslak bildiğim , bölük pörçük birkaç şey var sadece. Bundan ötürü kitapta yapılan eleştiri haklı bir eleştiri midir yoksa yazar gıcık mı kapmıştır da yazmıştır, onu bilemeyeceğim :)
Kitabı okurken düşündüğüm şey şuydu; Burada anlatılan her ne ise biz zaten yaşıyoruz o şeyi. Dün de yaşıyorduk, bugün de yaşıyoruz ve korkarım ki gelecekte de yaşayacağız. İçinde bulunduğumuz sistem, sistemin içinde sağda ya da solda, yukarıda ya da aşağıda konumlanmış her yapı , tüm farklı , ayrı, "ondan değil" görüntüsüne rağmen aynı .
Hedef belirle, hedefi şeytanlaştır, bugün ve gelecek üzerine şeytanlaştırılan hedefin korkusunu sal, yapılan her şeye o korkuyu ve şeytanlaştırılan şeyi bahane kıl, korkuyu her şeyin üzerine hakim kıl, sonra yeni yeni hedefler belirle, yeni yeni şeytanlaştırılan hedefler, yeni yeni yaratılan korkular .Tüm bunlar olurken hak neydi, adil olan neydi, itiraz ne içindi, itirazın ölçüsü neydi, yaşanılan neydi ve ne içindi gibi şeyleri zamanın küllerinin arasına bırak ve rüzgarda savruluşuna kayıtsız kal. Olup biten her şey bu işte.
Şair diyor ya ,"yaş otuz beş, yolun yarısı eder" , biz de o yarıyı geçtik birkaç puan ile. Benden önceki neslin korkuları , aman haa dedikleri vardı. Benim içinde bulunduğum süreçte aman haa dediklerim oldu, korkular aldı başını gitti. Şimdiki neslin de korkuları var, aman haaa ,bir daha sakın dedikleri var. Tüm bu kuşakların sahici , elle tutulur sebepleri var. Tüm o korkuların gerekçeleri var. Çark hep aynı dönüyor, dişlilerin arasında öğütülenler, ezilenler değişiyor. Ve ne yazık ki her haklı korku, her haklı itiraz, haksız birçok gerçeğe dönüşüyor.
Kitapta bir tek Benjamin olup biten her şeyin farkındaydı. Tüm bu farkındalığa rağmen hiçbir şey yapmadı. Bir köşede durup yaşam döngüsünü devam ettirdi. Söylediği şey de şuydu ;
- Eşekler uzun yaşar. Hiçbiriniz ölü bir eşek görmediniz.
Hiçbirşeyin değişmeyeceği ve aynı çarkın dönüp duracağı inancının getirdiği bir bezginlik ve umutsuzluk hali mi yoksa ben kendimden mesulüm gerisi beni ilgilendirmez yaklaşımı mı karar veremedim. Bu döngü kırıldığı gün , işte sanırım o gün, sahiden bir şeyler değişecek.
Bölük pörçük bildiklerimle okusam ne kadarını anlarım diye şüpheye düştüğümden okumayı ertelediğim bir kitap kendisi :) Hayvan Çiftliği'nin bu kadar ince olduğunu bilmiyordum. Konusu her zaman, gerçekte sahip olduğu sayfa sayısının en az iki katı sayfa dolusunca anlatılabilecek bir kitap gibi gelirdi. Konusu gibi etkileyici bir yorumdu... Eline sağlık😊
YanıtlaSilTeşekkür ederim:)
SilBende de öylesi bir ön kabul vardı kitaba karşı,şaşırmıştım ben de.
Kitap hakkında arka kapak sayfasında yer alan bilgi kafa karıştırmasın.Kitap sitasal jargonları taşımıyor içinde.Okuyup anlaşılması rahat ve akıcı.Dediğiniz gibi ama basit ve sadeligine rağmen sayfalar dolusu anlatılabilir.
Yazarın sanırım en büyük özelliği, her ne kadar kendi yaşadığı zamanı eleştirse de, eleştirileri şimdi ki zamanı da enteresan bir şekilde anlatıyor:-) Akıllıca yazılmış bir kitap. Teşekkürler öneri için:-)
YanıtlaSilRica ederim :)
SilDediğiniz gibi , şimdiki zamanı da enteresan bir şekilde anlatıyor :) işin tuhaf yanı bu anlatılanların dünya üzerinde hakim olduğuna dair inancım var, he ne kadar dünya üzerinde çok bir bilgi sahibi olmasam da. Fakat kendisini en iyi diye nitelendiren sistemlerden tutun, alenen kabul görmüş en kötü sistemlere değin benzer ve aynı algı yönlendirmesini kullandıklarına takip edebildiğim ölçüde ikna olmuş durumdayım . Bu da nazarımda kitabı evrensel kategorisine taşıyor.
Merak ettiğim kitaplardan biriydi Hayvan Çiftliği. Sizin değerlendirmeniz de benim için çok değerli. Sanırım değişen bir şey yok. Çeviriyi beğendiniz mi? Bildiğim kadarıyla pek çok kişi dilimize çevirmiş kitabı. En yakın zamanda okumak istediğim kitaplardan birisi. Teşekkürler:)
YanıtlaSilTeşekkür ederim.
SilYardımcı olmayı çok isterdim ama bu konuda bilgili değilim. Fakat kitap için şunu söyleyebilirim. "Burada ne demeye çalışmış" dedirtecek anlam karmaşasına sebep olacak cümleler yok. Temiz ve anlaşılır. Gözüme ilişen tek tük yazım hatası vardı, fakat bu konuda iyi olduğumu söyleyemem :)
Orwell'ın 4'lü kitap seti olarak indirimde almıştım. Hepsini okuyup toplu bir değerlendirme yapmayı düşünüyordum ama okuduğum bu kitaba haksızlık olur diye vazgeçtim. Sherlock Holmes serisini de yine aynı şekilde venedik yayınlarından , indirimde(5'li set) almıştım. O kitaplar sayfalarca yazım hataları ile doluydu ama bu kitap aynı yayın evi çıkışlı olmasına rağmen dediğim gibi rahatsız etmeyecek ölçüde birkaç hata buldum .
Muhtemelen bilindik ve güvenilirliği çoğunluk tarafından kabul gören yayın evlerinin tercih edilmesi en çok tavsiye edilendir.
Bu kitabı o kadar duydum ki okumuş kadar oldum diyebilirim. :) O yüzden bunun yerine 1984' ü almıştım.
YanıtlaSil:)bazı kitaplar sebep oluyor böyle bir hisse.Popülerliğin göstergesi.1984'de elimin altında, bakalım ne zaman başlayacağım okumaya :)
SilDistopya diyip geçememek ürkütücü sahiden:(
YanıtlaSilömenli bir kitap tabii. farklı bir eleştiri tanıtım yazısı yazmışsın, özgün bayağı, tenk yuuu :)
YanıtlaSilTeşekkür ederim deep:)
SilÇok güzel bir kitaptı. Buna benzer bir yorumu okumuştum daha önce.
YanıtlaSilBir yerlerde aynı hissiyatta olduğum birileri varmış demek:) güzelmiş.
SilHayvan çiftliği deyince aklıma direk şu geliyor:Bütün hayvanlar eşittir ama domuzlar daha eşittir. Eşitlik ve adalet kavramlarının tanımıyla bu kadar uğraşırsak işte böyle elimizde kalır zaten :)
YanıtlaSilFazla kurcalamaya gelmiyor bazı şeyler :)
SilSon kitap alışverişimde yer alan kitaplardan birisi Hayvan Çiftliği. Bakalım okumak ne zaman nasip olacak? Çok güzel bir yorum bir yorum olmuş, kaleminize sağlık :)
YanıtlaSilTeşekkür ederim ve şimdiden keyifli okumalar dilerim:)
Sil