12/17/2019

GÜRGÜLLA GÜRGÜLLA






Böceklerden köşe bucak kaçarım..artık renklerinden mi(özellikle siyah),antenlerinden mi bilmem..öyle bir kaçış ki dillere düşeceğiz dedirten cinsten,ki düştük.. hep aynı cümlelerle..

küçücük şeyin nesinden korkup kaçıyorsun?

korkulan şeyin büyüğü küçüğü mü olurmuş..korkuyoruz işte,fobi sahibi insanız..istisnalar kaideyi bozmaz denir..işte benim bu mevzuda ki istisnam da uğur böceği..Kelebekleri böcekten saymıyoruz :)

Uğur Böceği...nam-ı diğer gürgülla(zazaca)

mesleği çöpçatanlık, kâhinlik:)



Görünüşü itibari ile bazen karpuzu bazen de tosbağa arabaları akla getiriyor olsa da her daim akla getirdiği ilk şey çöpçatanlığıdır. Onun seçimi değil bu...hayat şartları:)

Uğur Böceği görüldüğü yerde hemen ele alınır..fobisi olan ben bile,söz konusu gürgülla olunca akan sular duruluyor:) sağa-sola kaçışmasına asla izin verilmez..işaret parmağının ucuna kadar yürümesi için elden ne geliyorsa yapılır.Parmağın ucuna gelindiğinde ise el yukarıya kaldırılır ve tılsımlı sözler söylenmeye başlar.


Gürgülla Gürgülla 
veymey mino köm kişta 
töra paça sur gano 

Uğur Böceği,Uğur Böceği 
Benim düğünüm nerede
Sana kırmızı elbise alacağım

amma ve lakin bu sözler zazaca mırıldanılacak... yoksa olmuyor:) Bu tılsımlı sözleri işiten gürgülla ne yöne doğru uçarsa düğün orada olacak demektir.İşin püf noktası ise siz siz olun her yöne uçan,kafasına göre takılan  bir uğur böceği  ile bu işe kalkışmayın..tabi öyle bir gürgülla bulabilirseniz:)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder