11/25/2019

CENGİZ HAN - BELGESEL



Mancınıklara vebadan ölmüş insanları koyarak ,tarihte ilk biyolojik silahı kullanan kişinin Cengiz Han  olduğunu televizyonda ki bir belgeselden öğrenmiş ve Cengiz Han'a dair bir belgesel izleme isteğimin  bu sebeple oluştuğundan  dem vurmuştum daha önce.İşte,bu merakım vesilesi ile BBC'nin hazırlamış olduğu Cengiz Han belgeselini nihayet izleyebildim.Merakıma sebep olan mevzunun ,bu belgeselde yer almamış olmasının derin hayal kırıklığını yaşadığımı da belirtmeden geçmeyeyim.

Belgesel film tadında ilerliyor ve izlettiriyor kendisini.Dönemin izlerini dekorlardan ve kullanılan eşyalardan görebilmek oldukça iyi.




Cengiz Han'ın ölümünden kısa süre sonra varisleri,onun hayatı ile ilgili bilgileri bir kitapta toplamış ve adını "Moğolların Gizli Tarihi" koymuşlar.Belgesel için Çinlilere ve Perslilere ait  kaynaklardan,bu konunun uzmanlarından faydalanılarak  belgeseli hazırlamışlar.Bir de belgeselde ki tüm karakterler, gerçek tarihi figürler ve belgeselde ki Cengiz Han'ın sözleri , onun büyük konuşmalarından alınmış alıntılar.


Cengiz Han'ın belgeselde yer alan sözlerinden birkaçı şöyle;

-Sadece bir budala kazanamayacağı bir savaşa girer.

-Bu gücün,sadece insanın yüreğinde olduğunu artık biliyorum.Bir savaşçı,doğarken elde ettikleri ile bir savaşı kazanamaz.

-Bir kurdun ,moğolların atası olduğunu söylerler.Kurtlar gibi biz de cesaretimiz ve yırtıcılığımız ile ünlüydük ama bir savaşı kazanmak için acımasızca dövüşmeliydik. Birer asker olarak değil bir bütünün parçaları olarak

***


Acımasızlığı ile ünlenen Cengiz Han,bu kulvarda tek başına değilmiş, net bilgi...

Cengiz Han'ın klas tek bir hareketi vardı nazarımda,o da ,çocukluktan kan kardeşi olan ama sonra karşı karşıya gelip savaştığı,birçok askerinin ölmesine neden olan arkadaşı,son savaşta kaçıp hayatını kurtarmak isterken,onun yakın iki kumandanı koruma görevlerini yapmak yerine  esir alıp Cengiz Han'a getiriyorlar ve mükâfatlarını bekliyorlar.Cengiz Han da ikisinin ölümüne karar veriyor.


Kadınlar her şartta ve koşulda hep kaybedenler kulübünde..ne yazık ki:(


"Çin seddi nasıl aşılır ? " sorusuna ,"etrafından dolaşarak" diye cevap veren bir Cengiz Han var :)
Ülkeler,kendilerine ihanet eden yurttaşları yüzünden yenilgiye uğruyor,bu da net 2.bilgi.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder