2/05/2022

SIRA DIŞI BİR KAYA - BELGESEL



2018 yapımlı, 10 bölümden oluşan belgesel dizi serisi Sıra Dışı Bir Kaya( One Strange Rock) 1 sezondan oluşuyor. 2.sezon için 2020'ye bir şeyler kararlaştırılmış ama işler kararlaştırıldığı şekilde sonuçlanmamış.


Anlatıcılığını oyuncu Will Smith'in yaptığı belgeselde ona eşlik eden 8 astronot da deneyimlerini, hislerini ve düşüncelerini paylaşıyor. Anlatıcı bu durumu şu sözlerle ifade ediyor; 


Uzayda toplam bin günden fazla kalmış olan 8 astronot yukarıda olmanın , aşağıda meydana gelenleri gerçekten anlamalarına nasıl yardım ettiğini bize anlatabilir.


Belgeselin bölüm isimleri sırayla şöyle;

Nefes, Fırtına, Kalkan, Başlangıç, Uzaylı, Hayatta Kalmak, Uyanış, Kaya, Kaçış, Yuva


Belgesel her unsuruyla etkileyici. Anlatılanlar, gösterilenler, müzikler çok çok iyi. Bir küçük parantez olarak , ilk bölüm Nefes'in bir anında kurulmuş olan kompozisyonun ( dünyaya gelmiş olan bebekle sonuçlanmış olan ) tüylerimi diken diken ettiğini söyleyebilirim. Belgeselin kurgusu kesinlikle çok iyi.


İçerikte anlatılan çoğu şeyi şaşkınlık ve hayranlıkla izledim. Geniş bir yelpaze tutulmuş, ilginç kültürel motifler de var içinde. Bu çeşitlilik hoş bir hava katmış belgesele.


Dediğim gibi  şaşırdığım çok şey oldu, hepsinden bahsetmem mümkün değil , bu yüzden izlemenizi tavsiye edebilirim sadece ama belgeselde yer alan , level seviyesi yüksek şaşkınlık içeren ( benim için elbet)  iki içerikten bahsedebilirim:) 


Pinhani "bir yer bulalım dünyadan uzak" şarkısını söylerken  neyi hayal etti bilinmez ama dünyada olup dünyadan uzak bir mekanın var olduğunu öğrendim. Bilimkurgu filmlerinde olan mekanlar meğer dünyada da varmış . 


 DANAKİL ÇÖKÜNTÜSÜ- DALLOL - ETİYOPYA


 Danakil çöküntüsündeki, bir kül konisi yanardağının etrafındaki benzersiz, karasal bir hidrotermal sistem diye tanımlanıyor Dallol. Bu terim, Afar halkı tarafından icat edilmiş. Dallol, gezegendeki en kuru ve en sıcak yer olarak biliniyormuş.


Danakil çöküntüsünde hava zehirli, bitki-hayvan-böcek  yaşamı yok, yer sürekli asit püskürtüyor, su yok. Kısacası yaşama dair hiçbir şey yok burada, sadece ağır metallerle beslenen bakterilerin varlıkları tespit edilmiş fokurdayan asidin içinde. Renkler muazzam ama, hayranlık uyandırıyor.







TROPİK ADALAR OLUŞTURAN PAPAĞAN BALIKLARI 


Tropik kuşak boyunca resiflerde görünen papağan balıkları , sert ve taşlaşmış mercanları kıtır kıtır yiyor hatta suyun içi bu kıtırtılarla inliyor. Sonra da bu yediklerini  kum olarak dışkılıyor .  İlginç bir yöntem :) Bir papağan balığı bir yılda bin ton kum dışkılayacak kadar mercan yiyormuş. Tropik kuşak boyunca olan bir balık türünden bahsediyoruz :) Sayısız balık kum dışkılıyor ve olan ne mi ? taze kum, taze kumsal, üst üste biriken kumlar, üzerinde oluşmaya başlayan yaşamlar ve hazır adalar :) 



ve o adaların tepeden , tepeden görüntüsü :)



13 yorum:

  1. Bu akşam ne seyredeceğim diye aranırken, bu yazıya denk gelmem harika oldu. Hemen açıp izliyorum. Sonrasında yine yazarım. Teşekkürler,

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ne güzel, beklerim :) keyifli seyirler diliyorum.

      Sil
  2. hımm, evet, ilginç ayrıntılar belirttiklerin, saol, izlerim tabii, senin blogdan izleyecek çok şeyim var :)

    YanıtlaSil
  3. Her üçü ce birbirinden ilgi çekici. İkinci fotoğraf sanırım uzaydan çekilmiş ve çok etkileyici:) Yanardağların oluşturduğu göller, çevreleri hep ilgimi çekmiştir. Aslında bizim ülkemizde de bazı yerlerde var ama daha görmek kısmet olmadı:) Mutlu haftalar şimdiden:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Danakil çöküntüsü uzaydan olmayabilir zira böyle bir ibare yoktu , mekan dünyaya ait durmuyor zaten o ayrı.Burada da yanardağ manzaraları ve hikayesi var.Teşekkür ederim, size de mutlu haftalar dilerim.

      Sil
  4. Öyle sahiden.Uygun mod olmayınca olmuyor hiçbir şey.

    YanıtlaSil
  5. Oy oyy. İşte bu! Tam aradığım belgesel. Daha önce duymamıştım. Sanırım bu hafta tüm bölümleri izlerim. Çok teşekkür ederim:)

    YanıtlaSil
  6. Belgesel çok ilgimi çekti. Mutlaka izlemeliyim diye düşündüm. Çok teşekkür ederim 😊🤚

    YanıtlaSil
  7. Harika bir öneri olmuş, teşekkürler. :)

    YanıtlaSil