1/07/2021

BELGESEL SEÇKİSİ - İKLİM KRİZİ

Doğa belgesellerini her zaman hayranlıkla izledim. En sevdiğim tür oluyor belgeseller içinde :) İnsan eli değmeyen yaban hayatta her şey muazzam bir seyirde devam ediyor ve sonunda uyarıcı olarak küresel iklim krizine atıfta bulunuyorlar. Bu nedenle şu sıralarda izlemeye gayret ettiğim belgeseller bu konuya dair.


Tek bölümden oluşan 2 belgesel izledim. Hoş bir tevafuktur ki Ağaç Ev Sohbetlerinde bu haftanın konusu iklim kriziydi. Bireysel olarak yapabileceklerimiz ( karbon ayak izlerimizi düzenleme) ve kurumların ,devletlerin yapacakları var. İzlediğim belgeseller ağırlıklı olarak ikinci kısmın yapacaklarına dair ama buna rağmen bizlerin de birey olarak  yapabileceklerimize dair atıflar var. İzlediğim belgesellerin isimleri şöyle;

  • David Attenborough; gezegenimizden bir yaşam
  • Kiss the Ground; onarıcı tarım
 

DAVID ATTENBOROUGH ; GEZEGENİMİZDEN BİR YAŞAM


İngiliz yayıncı ve naturalist. Dünyayı gezmiş, canlılar alemine tanıklık etmiş, belgeselleri ile hafızalarda yer etmiş kişi.93 yaşında olan David , 50 yılı aşkın kariyeri boyunca tüm o tanıklık ettiklerini ve yaşadığı süreci tarihe not etme adına , daha da önemlisi bu günün insanlarını uyarmak adına bu belgeseli hazırlıyor.


Holosen dönemi diye adlandırılan bizim dönemimizin muhteşem yaşam döngüsünün işleyişine, istikrarlı gidişine , biyolojik çeşitliliğe atıfta bulunuyor öncelikle.Sonra  bu muhteşem döngüye eşlik eden insan uygarlığına, ilerlemeye dair kısa bir tanıtım. 20 'li yaşlarında meslek hayatına başlayan David, zamanla biyolojik çeşitliliğin nasıl azaldığına, vahşi yaşamın nasıl yok edilmeye başlandığına, zekasıyla övünen insanın kendi türünü arttırırken diğer tüm türleri ve yaşam şekillerini nasıl tehdit etmeye başladığına hatta yok olmalarına sebep oluşuna  dair yaşayarak gözlemlediği gerçekliği anlatıyor. Farkına vardığı ve dahası önlem alınmaz ise olabilecek felaketleri , öncesi ve sonrası şeklinde vererek bilinir gerçeği göz önüne seriyor. Gerçek ne mi? kapıdan içeri girmiş ve hızlıca odalara doğru koşan KÜRESEL İKLİM KRİZİ


Nasıl durdurulabilir, nasıl mücadele edilebilir diye de tavsiyleri var elbet.Hatta bu tavsiyeleri verirken, bunu ülke çapında ele almış ve başarıya ulaşmış sistemleri gösteriyor. Hasta dünyanın bir reçetesi var. Vahşi Doğayı korumak ve kaybolan biyolojik çeşitliliği yeniden oluşturmak.Doğaya rağmen değil, doğa ile birlikte çalışmayı öğrenmek


Bir gerçeğin altını kalın kalın çiziyor David. Meselenin gezegeni  kurtarmaktan ziyade kendimizi kurtarmak olduğunu zira doğal dünyanın kendisini yeniden inşa edebilecek donanımda olduğunu vurguluyor. Kanıt olarak ise Çernobil'i gösteriyor.


Etkileyici ve görsel olarak da yine muhteşem manzaraların olduğu bir belgesel.


***


KISS THE GROUND ; ONARICI TARIM

İklim krizinin sebeplerinden birine ve bu kriz ile nasıl başedileceğine dair bir belgesel. Gezegeni iyileştirip , türün devamını sağlamak için çözümün toprak da olduğunu söylüyor.


Kötü adam olarak ilan edilen carbon'un hiç de öyle kötü adam olmadığını anlatıyor önce. Toprağın carbonu nasıl emdiği ve o carbon ile toprakta neler olup bittiği, bunun ne denli elzem olduğu, sağlıklı toprağın mevcut birçok sorunun çözümünde nasıl rol oynadığını anlatıyor.


Modern tarım ve hayvancılığın masum olmadığı, toprağın çölleşmesinde nasıl etkileri olduğu da uzun uzun anlatılıyor. Kişisel ve kurumsal çabalar ile farkındalık ve farklılık yaratanlar , toprağın korunması  ve verilen zararın giderilmesi ile sağlıklı toprağa yeniden kavuşanların verdikleri  çabalar , elde ettikleri olumlu neticeler  umut yeşertiyor. 


Güzel, faydalı, dikkate değer bir belgesel. Belgeselin sonunda çalan şarkı  için  tıkla,  Jason Mraz - I won't give up  



10 yorum:

  1. Çok faydalı bir yazı olmuş, ben de izlemek istedim :) listeme ekliyorum teşekkürler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim. Keyifli seyirler şimdiden😊

      Sil
  2. Belgesel izlemeyi bende severim. Mavilere dalmak hoşuma gidiyor. İzledikten sonra kendimi huzurlu hissediyorum. "Hasta dünyanın bir reçetesi var." bu kısım çok hoşuma gitti. Çok teşekkürler :)) Önerdiğiniz belgeselleri izleyeceğim :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kesinlikle huzurlu hissettiyor.
      Keyifli seyirler şimdiden ve teşekkür ederim 😊

      Sil
  3. Küresel ısınma, çevrenin korunması ve sağlıklı tarım konularında çaba gösterenlere büyük saygı duyuyorum. Keşke seslerini daha fazla duyurma imkanları olsa. İnsan yaşamı üzerinde hayati öneme sahip konular nedense göz ardı ediliyor. Güzel bir paylaşım, teşekkürler:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim.

      Saygı duyulmayı hak ediyorlar.Bir şey değişmez denilirken, hayır değişir deyip umut yeşertiyor ve pes etmeden yetisebildikler herkese ulaşıyorlar. Uzattıkları eli yakalamak yapılması gereken. Misal geri dönüşüm konusu, bizler burada plastik, cam ayırımı yapamıyorken onlar yemek atıklarını dahi ayırıp organik gübre yapımında degerlendiriyorlar, israf yok, dökülen ağaç yapraklarını da öyle. Bu şekilde toprağı koruyup uygun şekilde besliyorlar.Çöpleri uygun şekilde kullanmak bile büyük fark sağlıyor.

      Sil
  4. Böyle yapımları çok seviyorum Dikkat çektiğiniz için çok teşekkür ederim

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Rica ederim.Dikkatlerimizi bu yönde yoğunlaştırabiliriz umarım.

      Sil
  5. hımm ikinciyi connected ın altına yazayım :) ilkini izledim, en çok hayvan belgeseli aseviyoom, timsah balina penguen filan :)

    YanıtlaSil